Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Петър Витанов: Не сме готови да се възползваме от парите за преход към нисковъглеродна икономика

"България не е готова за новата икономика чрез трансформация на енергоизточниците. Проблемът е, че този преход ще засегне много региони със стоманодобив, машиностроене, химическа и текстилна промишленост. Затова трябва да се подготвим с проекти, защото Европа дава пари за тази трансформация, но нямаме готовност да се възползваме от тези възможности", коментира пред "Банкеръ" евродепутатът от БСП Петър Витанов.. 

По думите му : "Най-големият риск за България ще е, ако страната ни загуби и малкото си конкурентоспособни отрасли, които има. А може парите и да ни заобиколят".

Най-важното за Витанов е никой да не бъде оставен под чертата и да може хората от засегнатите райони да си намерят другаде работа, за да не се стигне до миграция на цели селища. 

Според него съществува възможност част от парите за кохезионна политика  да отидат за климата. По този начин обаче трудно ще се случи изравняването на регионите, което е една от основните цели на европейските институции. 

"Новият пакт, който трябва да излезе през март, създава много възможности, но и крие много рискове", категоричен е Петър Витанов. 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във