Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Петър Тодоров: Парите за лот 5 на "Хемус" са в неизвестна посока

"Това, което знаем, е, че за лотовете от 1-ви до 6-и на магистрала "Хемус" авансово са раздадени 696 милиона лева. Ние показахме схемата само за лот 5 по разработката на ГДБОП. Такива схеми са вървели и по другите лотове, ние работим и ще докажем, че тази схема има повтаряемост във всеки един лот." Това заяви главният секретар на МВР Петър Тодоров. По думите му за 5-и лот схемата е ясна. "Паричните преводи са изтеглени кешово от едно лице, което тегли на няколко пъти по милион - милион и половина, без предварителна заявка, плащайки огромни такси, поставяйки ги в торбички или каквото е необходимо според размера на купюрите, ги е отнесло в неизвестна посока. Лицето ни е известно и ще работим да установим къде точно е отнесло тези пари. Дали са укрити по сейфове, каси, гардероби, или са изнесени по офшорни средства, ние ще направим всичко възможно да установим", посочи Тодоров пред БНР.

На лотовете от 7 до 9 не само че няма техническа документация, но дори няма очертано трасе, каза още главният секретар на МВР и обобщи, че става дума за огромна престъпна схема. Той очаква прокуратурата да се включи активно: "Ние сме докладвали на дежурния прокурор материалите, той ги е приел и е заявил, че в материалите се съдържат данни за престъпление, като той ще направи разкриване на банковата тайна. Чакаме постановление за нашите по-нататъшни действия за документиране на цялата престъпна схема."

Продължава проверката по участъка на "Хемус" в района на Търговище, иззет е материал за проби, работи се заедно с ДНСК, иззета е и цялата документация, свързана със строителството на магистралата. 

Петър Тодоров коментира и твърденията на ГЕРБ за изборна манипулация с 228 машини за гласуване: "Машините, които са предвидени за изборите на 14 ноември, са вкарани в склада на фирмата, а тези 228 машини не са вкарани в този склад, както беше оповестено. Те са били на отделен прицеп, запечатани в метален контейнер. Оставени са извън склада в запечатан контейнер, не са вкарани и смесени с останалите машини, които ще се използват за изборите". Той подчерта, че Централната избирателна комисия е уведомена за това и тя е подала писмо в ДАНС, които са извършили проверка на място и са установени посочените от него обстоятелства.

Главният секретар на МВР направи коментар и за проверките за купуване на гласове за предстоящите избори: "Резултатите досега са: около 185 сигнала, образувани 48 досъдебни бързи производства за над 3500 протокола по чл. 65 от Закона за МВР. Различни са начините за купуване на гласове или оказване на въздействие. Нашите действия ще продължат, за да могат хората да гласуват спокойно и по съвест." Тодоров съобщи, че има райони, в които се прилага схема за купен вот чрез гласуване с подвижни секции за гласуване: "Извършват се множество проверки за истинността на подадените заявления за гласуване с подвижна урна."

Facebook logo
Бъдете с нас и във