Банкеръ Daily

Нова рокади в енергийните компании

Петър Илиев поема ръководството на НЕК

Петър Илиев е новият изпълнителен директор на "Национална Електрическа Компания” ЕАД (НЕК). И преди той е бил част от ръководството на енергийното дружество, съобщиха от държавната компания. Той заема поста, след като от поста беше освободена Екатерина Истаткова.

Илиев е завършил Техническия университет в столицата със специалност "Топло и ядрена енергетика". Работил е в "Топлофикация - София" близо 25 години, като е почнал от най-ниските нива и е стигнал до заместник-директор. Бил е енергетик и главен инженер в ТЕЦ "Земляне", заместник-директор в клон "Люлин" и в "Булгартрансгаз". След това дълго време работи и системата на НЕК на различни ръководни длъжности.

С решение на Съвета на директорите на БЕХ от Съвета на директорите на „Мини Марица-изток” са освободени Георги Христозов и Георги Златев. На тяхно място в ръководството на държавното въгледобивно предприятие влизат Диян Червенкондев и Николай Диков. Червенкондев беше депутат от ГЕРБ и заместник-председател на Комисията по икономика и енергетика в 41-ото Народно събрание.

Андон Андонов запазва позицията си в борда на директорите на мините, като се очаква новият изпълнителен директор на дружеството да бъде избран на заседание на Съвета на директорите.

Рокади има и в състава на Управителния съвет на „Електроенергиен Системен Оператор” (ЕСО). В новия екип влизат Иван Йотов, Димитър Вълчанов и Милко Милков.
В държавната  ТЕЦ „Марица Изток 2“ ЕАД за член на Съвета на директорите е избран Диян Димитров, който заменя Михаил Митков.

Промените в ръководствата на държавните дружества от енергийния сектор се правят с цел да подобрят тяхното управление и да стабилизират финансовото им състояние.

Facebook logo
Бъдете с нас и във