Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ПЕТРОЛНАТА ИНДУСТРИЯ ЗАЩИТАВА РЕПУТАЦИЯТА СИ

Британската асоциация на нефтената индустрия описа експлозията на нефтохранилището Бънсфийлд край Лондон като единствен подобен случай и обяви този сектор за доста по-безопасен в сравнение с други обекти в британската и европейската промишленост. Преди по-малко от две седмици органите, следящи за спазване на правилата за здравеопазване и безопасност, осъдиха американския гигант КонокоФилипс (ConocoPhillips) заради потенциално катастрофални пропуски, причинили пожар и експлозия в рафинерията Хъмбърсайд на 16 април 2001 година. Пак наскоро щатското Министерство на труда предаде на правосъдните органи друг случай. Разследването по него може да прерасне в съдебен процес срещу Бритиш петролиъм (British Petroleum) заради експлозия в нейна рафинерия в Тексас през март тази година.
Френската компания Тотал, която управлява терминала Бънсфийлд, обяви, че още е твърде рано да се каже какво точно се е объркало при сегашната експлозия. Говорителят на нефтената асоциация Ник Вандервел смята, че петролната индустрия е опасна по своя характер, фирмите от бранша са похарчили страшно много пари за осъвременяване на системите си.
Докладът на органите по безопасност по повод на инцидента в завода на КонокоФилипс обаче показва едно малко по-различно лице на индустрията. Нашето разследване установи, че ръководството на компанията не е проверило адекватно тръбопроводите на въпросното място, нито е направило коректни анализи, е заключението на документа, оповестен на 1 декември.
Предположенията, че нефтените и газовите компании се въздържат от големи разходи за поддръжка на съоръженията, са особено деликатни на фона на съобщенията за рекордни печалби и за милиарди британски лири годишен дивидент, раздаден на акционерите им. Въпреки че самите компании категорично отричат да правят компромиси с безопасността, Бритиш петролиъм например беше обвинена в лошо поддържане на завода си в Тексас и глобена с 21.4 млн. щ. долара за 300 нарушения на правилата за безопасност. През тази година компанията имаше и други неприятности - тя беше принудена да изплати рекордните 81 млн. щ. долара покрай факта, че не е докладвала за изливане на нефт в Аляска и във връзка със съдебен процес, заведен заради вредни емисии от нейна рафинерия в Калифорния. Компанията призна, че има място за усъвършенстване особено след разширяването си в Щатите чрез поглъщането на Амоко (Amoco) и Арко (Arco). При всички случаи обаче случилото се в Бънсфийлд ще насочи отново вниманието на обществеността и контролните органи към нефтената индустрия.

НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ИНЦИДЕНТИ В СЕКТОРА ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ
23 март 2005 година - Експлозията в рафинерия на Бритиш петролиъм в Хюстън, Тексас, убива 15 души и ранява 170. Оттогава компанията е заделила 700 млн. щ. долара за компенсации. По-късно проучване установява, че караваните на работниците са се намирали твърде близо до участък от рафинерията и че всички загинали са били именно в тях по време на инцидента.
14 август 2003 година - Осем работници умират, когато петролни цистерни се взривяват в рафинерия на Репсол в Пуертолано, Испания.
21 септември 2001 година - Експлозия разрушава завода за изкуствени торове AZF във френския град Тулуза. Убити са 29 души, а ранени - стотици. При откриването си през 1924 г. заводът, собственост на ТоталФинаЕлф, се намира в слабонаселена селска област, но с годините районът се урбанизира.
16 април 2001 година - Рафинерията Хъмбърсайд на КонокоФилипс експлодира, след като облак газ от повредена тръба се възпламенява. Няма жертви.
Март 2001 година - Десет души загиват при експлозии в най-голямата крайбрежна нефтена платформа в света, принадлежаща на бразилската държавна нефтена компания Петробрас.
1994 година - Взрив в петролна рафинерия в Милфорд Хевън, Уелс, ранява 26 работници и причинява щети за десетки милиони долари. Нефтените компании Тексако и Гълф са глобени за нарушаване на правилата за безопасност.
6 юли 1988 година - Най-голямото бедствие на нефтена площадка в света, отнело живота на 167 души, е експлозията на платформа на Оксидентал петролиъм в Северно море, причинена от изтичане на газ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във