Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Петролната асоциация ще търси начин за сваляне на цените на горивата

След среща с правителството Българската петролна и газова асоциация обяви, че ще бъдат подготвени мерки за намаляване на цените на горивата. 

"Предложихме няколко мерки: предложение за намаляване цената на горивата, анализи на пазара и т.н. Това, което обсъждаме, включително мерки, които изискват държавна намеса . В смисъл, някои от тях, промяна в законодателството. Тоест не е нещо, което може да се случи в рамките на ден-два", обяви изпълнителният директор на асоциацията Андрей Делчев след разговори с вицепремиера Томислав Дончев. 

Идеята на финансовия министър Владислав Горанов в касовите бележки да се отбелязва размера на акциза и на ДДС ще бъдат обсъдени от членовете на асоциацията. 

Според Андрей Делчев поевтиняването на горивата в момента се случва не заради масовите протести в страната, а заради по-ниските цени на петрола на международните пазари.

"Ако следите цената на суровия петрол, ще отбележите, че тя падна сериозно, падна до едни нива, които са много под онези 80 и няколко долара за барел, които бяха преди един месец и оттам респективно и цените на крайния продукт, на горивата", каза Делчев, цитиран от БНР.

Той допълни, че се търси начин бизнесът, който се занимава с горива, да даде своя принос за нормализиране на пазара. 

Предстоят обсъждания за намаляване на цените в рамките на Петролната и газова асоциация, стана ясно от думите на Томислав Дончев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във