Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Петролната асоциация сезира ЕК заради касовите бележки

Българската петролна и газова асоциация изпрати писмо с молба за съдействие до европейския комисар за конкуренцията Маргрете Вестагер заради наредба Н-18 на министъра на финансите. Според промените в нея от 1 октомври тази година на касовите бележки, издавани от бензиностанциите в страната, трябва да се появи нов надпис: покупна стойност. Предвижда се всяка една продажба да се отчита веднага чрез касовите апарати, в които софтуерът да показва каква е цената, на която е закупено горивото, каква е печалбата, какви са разходите.

Становището на асоциацията е, че тази информация е търговска тайна, която е защитена от европейското законодателство. Така изискванията на наредбата ще нарушат европейските норми, а и влизат в противоречие със защитата на търговската информация. Друг проблем е, че новите текстове създавали условия за нарушаване на конкуренцията и са заплаха за общия европейски пазар. Освен това според бранша обявяването на покупна цена не носи обективна допълнителна информация за потребителите, тъй като в нея не са включени разходи, които правят компаниите, като например съхраняване на държавни резерви, разходи по експлоатация, логистични и маркетингови разходи. 

Притеснението на членуващите в асоциацията е, че ако не спазят изискванията, предвидени в наредбата, ще им бъдат налагани глоби и ще се запечатват бензиностанции им за срок от 30 дни. В този смисъл пред тях стои невъзможният избор да нарушат разпоредбите или на националното, или на европейското законодателство.

В края на юли от Българската петролна и газова асоциация се оплакаха на посланиците на Великобритания, Холандия, Австрия, Румъния и Гърция у нас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във