Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Петр Келнер официално купи bTV

Чешкият инвестиционен фонд PPF Group NV официално придоби Central European Media Enterprises Ltd за сума от порядъка на 2.1 млрд. щатски долара, се казва в съвместно изявление на двете дружества. 

Споразумението е одобрено единодушно от Съвета на директорите на CME по препоръка на Надзорния съвет. Най-големият акционер на CME, AT&T Inc., се съгласи да гласува в подкрепа на транзакцията. Очаква се придобиването да приключи около средата на 2020 г. при положение, че сделката получи съответните регулаторни одобрения

Петър Келнер посочва, че "придобиването на СМЕ с нейните медийни активи в пет европейски държави ще допълни и укрепи нашите телекомуникационни операции в Централна и Източна Европа".

"Целта ни е да използваме естествените синергии между създаването на съдържание и неговото разпространение за по-нататъшно развитие на телекомуникациония и медиен бизнес на групата. CME е здрава и добре управлявана организация и нямаме намерение да правим значителни промени", каза още Келнер.

Общо 1.15 млрд. евро за сделката са изцяло гарантирани от група банки като BNP Paribas, Crédit Agricole CIB, Credit Suisse, HSBC, Société Générale and UniCredit.

Финансов консултант на PPF по сделката е била J.P. Morgan Securities, а White & Case LLP е действала като правен консултант. 

Преди десетина дни стана ясно, че фондът PPF на чешкия милиардер Петр Келнер е останал единствен кандидат за CME, която в България притежава bTV Media Group. На финала на търга за активите на CME конкурент на Келнер е била американската компания Discovery. Щатското дружество обаче се е оттеглило. 

Преговори между PPF и CME се водят от месец март. Също така споразумението за активите на Central European Media Enterprises е трябвало да бъде подписано още през юли или август, но се е стигнало до забавяне - вероятно поради спор около цената. 

През юли 2018 г. инвестиционното дружество PPF на Петр Келнер придоби "Теленор България". Тогава PPF плати на норвежката Telenor общо 2.75 млрд. евро за бизнеса й у нас, в Сърбия, Черна гора и в Унгария. 

Петр Келнер бе и сред кандидатите в наддаването за активите на "Нова броудкастинг груп". PPF сключи споразумение с предишния собственик на NOVA телевизия, но не получи съответното надзорно одобрение от Комисията за защита на конкуренцията. В крайна сметка "Нова броудкастинг груп" бе придобита от братята Кирил и Георги Домусчиеви за сумата от 185 млн. евро.

Приходите на bTV Media Group за 2018 г. са в размер на 84.6 млн. долара, което е с 5.3% повече в сравнение с година по-рано. От тях 58.4 млн. долара са приходи от телевизионни реклами, което е с 5.4% повече, а 21 млн. долара от абонаменти и такси за разпространение на съдържание. В портфолиото на групата влизат телевизионните канали bTV, bTV Cinema, bTV Comedy, bTV Action, bTV Lady и Ring.bg.

Кой е Петр Келнер

Келнер започва да натрупва богатство по време на продажбата на държавни компании след падането на комунизма в бивша Чехословакия. Основните му инвестиции са в телекомуникационната и финансовата индустрия, като в края на миналата година PPF притежава активи над 38 милиарда евро. Той контролира телекомуникационния оператор O2 Czech, както и оператори в няколко други източноевропейски държави, докато неговата потребителска кредитна компания Home Credit е активна в 10 страни, като Русия и Китай са най-големите пазари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във