Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Петр Келнер е останал единствен кандидат за bTV

Инвестиционната група на чешкия милиардер Петр Келнер - PPF, е останала единствен кандидат за придобиването на активите на Broadcaster Central European Media Enterprises (CME), сред които е и българската "bTV Media Group"

Това се посочва в статия на агенция "Ройтерс", където е уточнено, че пазарът очаква новини за продажбата на CME от мажоритарния й собственик - американския гигант AT&T. 

Както "Банкеръ" вече писа, на финала на търга за активите на CME конкурент на Келнер е била американската компания Discovery. Щатското дружество обаче явно вече не интересува от сделката. 

Чуждестранни издания поясняват, че преговори между PPF и CME се водят от месец март. Също така споразумението за активите на Central European Media Enterprises е трябвало да бъде подписано още през юли или август, но се е стигнало до забавяне - вероятно поради спор около цената. В рамките на сделката CME се опитва да продаде всичките си активи в региона на Централна и Източна Европа. 

През юли 2018 г. инвестиционното дружество PPF на Петр Келнер придоби "Теленор България". Тогава PPF плати на норвежката Telenor общо 2.75 млрд. евро за бизнеса у нас, в Сърбия, Черна гора и в Унгария. 

Петр Келнер бе и сред кандидатите в наддаването за активите на "Нова броудкастинг груп". PPF сключи споразумение с предишния собственик на NOVA телевизия, но не получи съответното надзорно одобрение от Комисията за защита на конкуренцията.

В крайна сметка "Нова броудкастинг груп" бе придобита от братята Кирил и Георги Домусчиеви за сумата от 185 млн. евро.

Приходите на bTV Media Group за 2018 г. са в размер на 84.6 млн. долара, което е с 5.3% повече в сравнение с година по-рано. От тях 58.4 млн. долара са приходи от телевизионни реклами, което е с 5.4% повече, а 21 млн. долара от абонаменти и такси за разпространение на съдържание. В портфолиото на групата влизат телевизионните канали bTV, bTV Cinema, bTV Comedy, bTV Action, bTV Lady и Ring.bg.

По информация на Bloomberg Петр Келнер започва да натрупва богатство по време на продажбата на държавни компании след падането на комунизма в бивша Чехословакия. Основните му инвестиции са в телекомуникационната и финансовата индустрия, като в края на миналата година PPF притежава активи над 38 милиарда евро. Той контролира телекомуникационния оператор O2 Czech, както и оператори в няколко други източноевропейски държави, докато неговата потребителска кредитна компания Home Credit е активна в 10 страни, като Русия и Китай са най-големите пазари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във