Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Петкова увери, че няма опасност от режим на тока

Твърденията за режим на тока, за източени язовири и за липса на въглища, не са верни, такава опасност няма. Това каза министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова на пресконференция в Министерски съвет.

„В тази изключително тежка и усложнена метеорологична обстановка, която не е имало през последните 20 години, успяхме да се справим и да овладеем ситуацията. Разполагаме с необходимите количества въглища. Централите работят с необходимата мощност. Обемът на язовирите към днешна дата е 56,2% от общия им обем. Нека да бъдат спокойни българските граждани и призовавам да не слушат неверните твърдения на БСП“, заяви Петкова.

Тя коментира и други изказвания на представители на БСП, че енергийната система е в колапс, няма въглища, че са източени язовирите, че сме искали внос на електрическа енергия от Турция.

"Честно да ви призная, имах усещането за по-голяма експертност, когато става дума за енергетика по отношение на колегите от БСП. Очевидно нещата не стоят точно така. БСП бърка понятието внос на електрическа енергия с предоставяне на аварийна помощ. Това е една нормална и обичайна практика, която се е прилагала винаги. През 2013 г. те са искали аварийна помощ и такава е била предоставена за 4200 мегавата. От друга страна България е предоставяла такава на наши съседни държави в размер на 2200 мегаватчаса. Към настоящия момент Българският електроенергиен системен оператор е поискал да му бъде възстановена такава аварийна помощ, която е предоставяна на Турция и Сърбия. Тази помощ е безплатна“, коментира енергийният министър в оставка.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във