Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Петкова увери, че електрическата мрежа е готова за зимата

Приключиха проверките на електроразпределителните предприятия (ЕРП) за зимния период. Те показаха, че те и енергийният оператор са готови за зимата. Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в Суворово, където откри обновената разпределителна подстанция "Добруджа". Петкова определи подстанцията като важна за осигуряването на ток в идващите тежки месеци.

С инвестираните 10 млн. лева в подстанция "Добруджа" са подменени командните и релейни табла, изградени са нови фундаменти и метални конструкции за монтаж на съоръжения, заземителна и мълниезащитна инсталация и вътрешни пътища. Съоръжението е основен захранващ източник за потребителите на електроенергия в североизточната част на страната и най-вече за района на Добрич и Варна. Модернизацията й ще гарантира сигурността и за потребителите в Шумен, Разград и Силистра, посочват от енергийното ведомство в изявление.   

На свой ред Петкова гарантира, че ще има сигурност на доставките на ток през този сезон за разлика от 2015 година. "Направихме промяна на наредбата за доставките на електричество заедно с други министерства, като минимизирахме рискът от падане на дървата, скъсване на електропроводи и други бедствия", уточни енергийният министър.

Пред журналисти Теменужка Петкова каза още, че с "Атомстройекспорт" са договорени много важни неща за изплащането на задълженията ни по АЕЦ "Белене". По думите й са договорени намаляването на лихвите и са спестени около 90 млн. лева. Тя уточни, че двата реактора от "Белене" могат да бъдат използвани в "Козлодуй" или от частни компании, след съответните процедури по Закона за приватизация.

"Продължаваме с предпроектните проучвания по газовия хъб "Балкан". Информирали сме нашите партньори от "Газпром" за тристранната среща с нас и ЕК и очакваме отговор", разкри министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във