Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Петкова: Ще стартираме приватизационна процедура по проекта "Белене"

След като миналата година се разплатихме с руската страна, както предвиждаше постановеното арбитражно решение, следва да вземем решение за бъдещето на оборудването, произведено за централата в Белене. До момента за площадката и за оборудването са похарчени над 3 млрд. лв. - пари на българските данъкоплатци. Политически отговорното поведение изисква от нас да решим какво ще е бъдещето на произведеното оборудване с дълъг цикъл на производство и с лицензираната площадка за АЕЦ "Белене". Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в интервю за вестник "БАНКЕРЪ".

Петкова уточни, че решението за използване на оборудването за "Белене" задължително ще включва изискване проектът да се реализира на пазарен принцип и при икономическа обоснованост. "Още в края на миналия мандат Българският енергиен холдинг възложи на Българската академия на науките да разработи анализ за необходимостта от изграждане на нова ядрена мощност на територията на България", допълни тя.

"Планираме да отделим пасивите и активите по проекта "Белене" в отделна проектна компания, да стартираме приватизационна процедура по реда на Закона за приватизацията и следприватизационния контрол. По този начин ще проверим дали проектът е жизнеспособен и какъв е инвеститорският интерес към него", каза още енергийният министър.

По думите й едва след това може да се говори за участие на конкретен стратегически инвеститор и за дялове на държавата в проекта. "В случай че този вариант не може да завърши успешно, разглеждаме и възможността да се реализира проектът за VII блок на АЕЦ "Козлодуй", подчерта Теменужка Петкова.

Относно изготвянето на нова енергийна стратегия на страната и основните акценти, които ще залегнат в нея Петкова каза следното: "За да се гарантира устойчиво развитие на българската енергетика в дългосрочен план, е необходимо да разработим и приемем енергийна стратегия до 2030 г. с хоризонт до 2050 година. Енергийната политика на страната се определя от българския парламент и се реализира от правителството. Не може да се каже, че такъв стратегически документ принадлежи на едно или друго правителство. Разполагайки с енергийна стратегия, секторът ще се развива последователно, няма да се вземат прибързани и икономически необосновани решения. Помним такива примери от близкото минало, заради които българският народ бе принуден да плаща милиарди."

Цялото интервю четете в последния брой на вестник "БАНКЕРЪ".

Facebook logo
Бъдете с нас и във