Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Петкова: С азерския газ през 2021 г. ще дойдат и по-ниските цени

През 2013 г. „Булгаргаз" сключи договор със СОКАР за доставка на 1 млрд. куб. м. газ .Тя трябва да започне от 1 януари 2021 г. Важното за България е, че от новата година на пазара ще има друг източник на природен газ - от Азербайджан. Това обяви пред Нова телевизия енергийният министър Теменужка Петкова. 

Тя уточни, че въпреки че газовата връзка с Гърция няма да е готова навреме, българските потребители ще имат достъп до алтернативи на доставките от Русия. Енергийният министър обясни, че закъснението се дължи на кризата около коронавируса. По думите й, благодарение на проекта за интерконектора Гърция-България, страната ни никога няма да остане без природен газ.

„Такива проекти са много важни и имат стратегическо значение както за енергийния сектор, така и за икономиката ни. Те ще позволят на страната да запази стратегическото си място на газовата карта на Европа. Българските граждани и бизнесът ще могат да се възползват от предимствата, които дава диверсификацията – да има по-добри цени и по-добри условия”, поясни Петкова. 

„Усилията на правителството са насочени към това да опазим живота и здравето на хората. Никой от колегите не е спрял да работи нито за миг в тази посока. Виждате колко мерки бяха предприети, за да се справим с тежката ситуация”, поясни Петкова.

Тя подчерта, че няма държава, която да е напълно подготвена за пандемията. „Смятам, че българското правителство е едно от тези, които реагира най-адекватно и при първата, и при втората вълна на COVID-19”, коментира Петкова. Министърът призова да бъдем отговорни и да спазваме мерките. И допълни, че МВФ е оценил работата на кабинета по време на пандемията като много добра.

В понеделник премиерът Бойко Борисов инспектира интерконектора България-Гърция заедно с министъра на енергетиката Теменужка Петкова и директорът на "Булгартрангаз" Владимир Малинов. Заедно с тях бе и представител на гръцката фирма "Авакс", която изпълнява строителството на обекта. Той обясни, че се работи усилено и до края на година ще има сериозен напредък по трасето.

"На 1 януари следващата година в България ще влезе азерски газ и мечтата за пълна диверсификация ще се сбъдне", похвали се премиерът. "Горе, "Балкански поток" вече приключи. Това тук е много важно да го направим бързо. Гръцките компании работят на максимални обороти. Стотици километри са разнесените тръби. Десетки са под земята. Работи се на пълна мощност. Ускорили сме плащанията така, че да няма и ден забавяне на този изключително важен геостратегически проект от Александруполис, от нашата част, знаете, че имаме 20% там, за да може оттук на север да потече различен от сегашния газ. 100 % диверсификация", каза Борисов. 

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във