Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Петкова: Проектът за АЕЦ „Белене“ е същият, нотифициран от ЕК през 2007 г.

Проектът за АЕЦ „Белене“ е същият, за който ЕК е била нотифицирана през 2007 г. Въпреки това, промените в проекта ще бъдат съобщени на Комисията по надлежния ред. Това обясни министърът не енергетиката Теменужка Петкова пред БНТ.

"Изследване на БАН и на чужди организации са показали ясно, че няма сеизмичен риск за района на втората ядрена електроцентрала. Те показват, че няма сеизмичен риск. Според ЕК това е един от най-безопасните проекти в света", обясни Петкова.

Сега се търси вариант за един или няколко стратегически инвеститори за проекта за втората ядрена електроцентрала. Има възможност да се заяви интерес от страна на индустриални консуматори на електрическа енергия не само от България, но и от региона, поясни Петкова. Тя допълни, че интерес е демонстриран от Черна гора.

Правителството работи активно България да остане на газовата карта на Европа, увери Петкова. По думите ѝ, проектът за газоразпределителен център е продкрепена от ЕС, като идеята е той да се захранва с газ от няколко източника.

Предварителните анализи показват, че българската инвестиция в евентуалния „Турски поток“ през територията на страната би струвала около 2,6 млрд. лв., обясни Петкова. За периода от 2020-2040 г. държавата би реализирала печалба от 4,35 млрд. лв., като ще се запази стратегическото място на България на газовата карта на Европа, обясни тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във