Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Петкова "приятно изненадана" от българските кандидати за "Белене"

Приятна изненада е, че сред кандидатите за изграждането на проекта АЕЦ "Белене" има български компании. Това каза в телевизионно интервю министърът на енергетиката Теменужка Петкова по повод началото на процедурата за намиране на строител на втората атомна електроцентрала и информацията, че 13 компании от различни държави са подали документи за участие в начинанието. 

В надпреварата се включват китайски, корейски, руски, български и немски участници, като заявленията се разделят на три категории - стратегически инвеститори, участие чрез закупуване на оборудване и изкупуване на електроенергия.

В най-важната част от проекта - стратегически инвеститор, който на практика ще изгради централата, кандидатите са седем. Като най-сериозен може да се определи интересът на руската държавна компания "Росатом". Основен неин конкурент е Китайската държавна ядрена корпорация. Третият по-значим международен играч, заявил желание да инвестира в Белене, е Южнокорейската хидроатомна корпорация. 

Предложението, изненадало Петкова, вероятно е на българския консорциум, в който участват "Атоменергоремонт", ОЗК, "Гранд енерджи дистрибюшън" и ТЕЦ "Марица 3". Другото българско предложение е от регистрираното в Козлодуй дружество "ИПК и УП" на украинеца Петро Безпалчук - чест, но неуспешен участник в обществени поръчки в областта на енергетиката.

Важно е да се знае, че кандидатите засега са изпратили само заявления, а конкретните оферти предстоят. До 90 дни комисията, която ще пресява фирмите, трябва да избере няколко, с които да води преговори на база реалните им предложения. Плановете са АЕЦ "Белене" да се реализира без договори за задължително изкупуване на енергията от българската държава, без преференциални цени на тока, без предоставяне на държавни и на корпоративни гаранции или други непазарни механизми за гарантиране на инвестицията. Това бе заложено като изискване от парламента към правителството при "размразяването" на градежа. 

България ще участва в проекта със своята Национална електрическа компания и нейните собствени активи. Към момента страната ни е дала малко над 3 млрд. лева по изграждането на централата.

Според Петкова фирмите, дали заявка за участие в проекта, са световни лидери в енергетиката и тя не приема критиките, че това са само непознати или държавни играчи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във