Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Петкова предлага платформа за търговия с ток само за индустрията

Енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че нейното министерство предлага към Българската независима енергийна борса да бъде създадена отделна платформа за големите индустриални консуматори на ел.енергия. Пред депутатите от енергийната комисия Петкова коментира състоянието на свободния пазар на ток и оплакванията на бизнеса, че цените на електричеството у нас са най-високите в Европейския съюз.

Министърът увери, че е разпоредила проверки на Комисията за защита на конкуренцията  и Комисията за енергийно и водно регулиране във връзка с твърденията на бизнеса за спекулации на борсата с цената.

Петкова и обясни, че подобни платформи (за индустрията) функционират в други европейски държави, сред които Франция и в Румъния. В тази връзка енергийният министър подчерта, че е провела и разговор с представители на Европейската комисия, на който е обърнато и внимание на сериозното притеснение за цената на електрическата енергия, регистрирана на 3 юли на платформа „ден напред“.

„Първият и най-важен аргумент е, че страната ни не е част от нито едно пазарно обединени в региона. Българските потребители и българската индустрия на практика нямат достъп до регионалните пазари. Да се създаде такава платформа, на която да могат да търгуват големите индустриални консуматори, ще компенсира до известната степен тази липса на пазарно обединени“, смята министър Петкова.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във