Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Петкова: Одобрението на АЕЦ „Белене“ от ЕК ще отнеме месеци, а не години

Процедурата за одобрение на АЕЦ „Белене“ от страна на Европейската комисия би отнела месеци, а не години и това няма да забави проекта. Това заяви днес енергийният министър Теменужка Петкова в интервю за БНР. Повод за коментара са появили се информации, че заради процедурата проектът може да се забави с години и да не може да бъде осъществен.

"Преди да се стигне до искане за нова нотификация, първо трябва да се разбере дали ще бъде избран инвеститор за проекта и дали ще се строи централата. Ние трябва да проведем процедурата за избор на стратегически инвеститор, да видим дали ще има интерес към проекта и ако се стигне до създаване на компания, до възможност за реализация на проекта, то тогава тези инвеститори, които са в дружеството, трябва да подадат информация до Европейската комисия, че са настъпили промени в инвестиционния проект“, обясни Петкова и каза, че след това Комисията ще направи своите анализи и проверки.

Министърът подчерта, че проектът, който ще предложим на инвеститорите, е същият проект като технология – той не е променен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във