Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Петкова: Обединение между АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-Изток 2" ще създаде проблеми

Разработват се различни варианти за бъдещето на ТЕЦ "Марица-Изток 2". Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на блиц контрола в Комисията по енергетика.

"Предложен е вариант за обединяване на въглищната централа с АЕЦ "Козлодуй", но едно подобно обединение би създало повече проблеми, отколкото да ги разреши. АЕЦ "Козлодуй" е подписала конвенция, свързана с нейната финансова стабилност. Освен това има сключено споразумение с Евратом, като в него са залегнали определени клаузи, които не бива да бъдат нарушавани, защото това създава риск от предсрочна изискуемост на заема от 215 млн. долара, който през 2000 година е предоставен на ядрената централа. По този заем остават още 2-3 години, като до този момент АЕЦ "Козлодуй" успешно погасява заема", обясни Петкова, цитирана от БТА.

Министърът изтъкна, че едно евентуално обединение на АЕЦ "Козлодуй" с ТЕЦ "Марица-Изток 2" може да доведе и до концентрация на пазара на електроенергия, защото това са двете най-големи производствени мощности в страната. Тя допълни, че в случай на обединение може да се получи и т. нар. "крос субсидиране", за което ЕК следи внимателно и това също е проблем. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във