Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Петкова не смята, че външен натиск ще спре "Турски поток" през България

"Турски поток" като проект видяхме, че стана факт на територията на Турция. Оттук нататък това, за което в България работим е реализацията на нашата концепция за изграждане на газоразпределителен център. По нея работим заедно с ЕК, обяви енергийният министър Теменужка Петкова и поясни, че идеята е страната ни да получава "синьо гориво" от различни страни - поне три. Отделно правителството иска да създаде борса за търговия с природен газ. Концепцията за газов хъб включва и изграждане на газови връзки със съседните страни. В това направление страната ни предвижда възможността за разширяване на мрежата към Турция. По думите й "Газпром" официално е проявила интерес. 

Относно възможността "Турски поток" да завие към Гърция Петкова заяви, че "каквото и да се случи, то трябва да се случи по европейските правила". За възможността да се повтори сценарий, подобен на "Южен поток", енергийният министър посочи, че страната ни си е извлекла поуките и сега следва стриктно европейските законови разпоредби.

По време на визитата си в България заместник-държавният секретар на САЩ Джон Съливан съобщи, че американското правителство категорично не подкрепя "Турски поток" и "Северен поток 2". 

"Европейската комисия започна наказателна процедура за "Южен поток" заради нарушения на обществените поръчки и третия енергиен пакет. Това бяха основните причини за спирането на проекта", отбеляза Теменужка Петкова пред bTV.

Решението на ЕК обаче съвпадна с посещение на трима американски сенатори. На въпрос дали при отпор от САЩ "Турски поток" ще мине през България Петкова каза следното:

"При посещението на Съливан стана ясно, че това което правим по отношение на интерконектора с Гърция е в много напреднала фаза. България ще участва и в LNG терминала в Александрополис. Ние работим за диверсификацията на източниците на природен газ. Това ще ни даде възможност да доставяме природен газ и от САЩ и Катар и т.н. Ние трябва да гледаме националния си интерес и стриктно да спазваме европейските правила. Всичко правим по реда на правилата и европейските директиви по отношение на природния газ."

На въпрос "възможен ли е политически натиск отвън, който да спре "Турски поток" през България", Петкова заяви: "Не смятам".

Строителството на българска територия би струвало около 2.6 млрд. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във