Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Петкова лансира АЕЦ "Белене" пред корейски инвеститори

Един от потенциалните инвеститори, заявили интерес за участие в проекта за АЕЦ "Белене", е Корейската Хидро Атомна Енергийна корпорация. Това става ясно от съобщение на енергийното министерство за провелия се в София корейско-български енергиен форум

Петкова изразила оптимизъм, че този интерес ще продължи с участие на корпорацията в бъдещата процедура за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене", разясняват от ведомството.

Както "БАНКЕРЪ" вече писа, държавата ще търси инвеститор за АЕЦ "Белене" чрез сложна и дълга процедура, стана ясно след поредното решение на Министерския съвет за рестартиране на проекта. Новата процедура за избор на стратегически инвеститор ще има девет етапа. До 12 месеца трябва да има структурирана компания, в която ще участва и държавата, и оттам нататък ще започне да се работи по осигуряване на финансирането.

Първа стъпка по избора на инвеститорите включва изпращане на покани към заинтересовани компании извън вече официално заявилите интерес китайска, френска и корейска фирми. Покана ще бъде изпратена и до конструктора на проекта - руската "Росатом", като се има предвид неговата ключова роля. А също и до потенциални големи консуматори на електрическа енергия за евентуално тяхно включване в начинанието. Досега единствено "Росатом" е декларирала готовност да участва в строителството, докато китайците поискаха да получат някаква форма на държавна подкрепа.

Големите консуматори ще могат да преценят дали да участват с миноритарен дял, или да имат договор за изкупуване на електроенергията, уточни Петкова. Очаква се също така активите и пасивите на "Белене" да бъдат извадени от НЕК в отделна проектна компания.

На следващ етап поканените ще трябва да подадат заявление  то да се оцени и да се изготви кратък списък на претендентите, до които ще се отправи покана да представят обвързваща оферта. Тогава ще бъде направена и правната организация, визията за развитие на проекта и ще бъде начертан финансовият модел.

"Съществува широко поле за задълбочаване на сътрудничеството в енергийната област между България и Корея. Уверена съм, че можем да си бъдем взаимно полезни в усилията за повишаване на енергийната сигурност, диверсификация на енергийните източници, насърчаване на възобновяемата енергия, развитие на ядрената енергетика, които са приоритетни направления в енергийната област както за нашата страна, така и за Република Корея", посочи във вторник министър Петкова.

Тя очерта усилията на българското правителство за диверсификация на енергийните източници и маршрутите за доставка на природен газ като един от водещите приоритети на правителството в енергийната област. Тя запозна участниците в дискусията с решението българската страна да участва в проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ край Александруполис.

"В контекста на намеренията ни за изграждане на газоразпределителен център в страната, ние разглеждаме своето участие в терминала като стратегическо за диверсификацията и сигурността на енергийните доставки за региона", подчерта Петкова. По нейните думи, сътрудничеството с Република Корея в тази област би било много полезно с оглед на факта, че в страната са изградени четири терминала за втечнен природен газ, а перспективата е до 2031 г. да бъдат изградени още десет.

"Като страна-член на ЕС, България разнообразява енергийния си микс. Ефективното потребление на енергия, съчетано с използването на енергия от ВЕИ, представляват важни мерки за подобряване сигурността на енергийните доставки", подчерта още министър Петкова. Тя припомни, че още през 2013 г. България е постигнала своята задължителна национална цел от 16% дял на енергията от ВЕИ в брутното крайно потребление.

Facebook logo
Бъдете с нас и във