Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Петкова информира МААЕ за АЕЦ "Белене"

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и заместник-генералният директор на Международната агенция за атомна енергия /МААЕ/ Хуан Карлос Лентихо са обсъдили възможности за сътрудничество.    

Един от основните приоритети в енергийния отрасъл за настоящето правителство е удължаването на срока на експлоатация на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй", е посочила министър Петкова. След като са били изпълнени всички заложени дейности, миналата година Агенцията за ядрено регулиране е издала лицензия за работа на 5-ти блок на ядрената централа до 2027 г., е допълнила тя. По думите й в момента в срок се изпълняват всички мерки по проекта за удължаване на живота на 6-ти блок, като се очаква те да приключат до края на юли.

Лентихо е отбелязал ползотворната работа между България и МААЕ, като е подчертал, че агенцията разполага с добри специалисти в областта на ядрената безопасност. Те биха могли да сътрудничат на българската страна както по отношение на удължаването на срока на експлоатация на двата блока на АЕЦ "Козлодуй", така и при евентуалното изграждане на нова ядрена мощност. 

Петкова е информирала Лентихо за решението на правителството да търси възможност за реализацията на проекта "Белене" съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция, чрез отделяне на активите и пасивите на проекта в отделно дружество.

Facebook logo
Бъдете с нас и във