Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Петкова: Без участието на Русия проектът АЕЦ "Белене" е невъзможен

Три компании официално са заявили предварителен интерес към проекта АЕЦ "Белене" - Държавната китайска ядрена корпорация, корейската Хидроатомна корпорация и френската "Арева". Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова ден след като НЕК обяви началото на търга за търсене на инвеститори. Оферти ще се събират в срок от 90 дни, а очакванията на Петкова са след година да стане ясно дали втората атомна реално ще бъде построена. 

"Без участието на нашите партньори от руска страна – конструкторът и производител на оборудването "Росатом", проектът няма как да бъде реализиран. Това трябва да е ясно и е ясно за всички. Затова едно от условията е конструкторът да бъде привлечен към проекта", заяви министърът на енергетиката пред bTV.

По думите ѝ проектът е нотифициран пред Европейската комисия, той е одобрен от Европейската комисия през декември 2007 г. Петкова обясни, че трябва допълнително да нотифицираме ЕК за промените в инвестиционния проект,.

Тя определи АЕЦ "Белене" като проект, който е важен както за България, така и за целия регион. "Горещо се надявам процедурата да приключи с успех", заяви още Петкова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във