Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Петков за "Капитан Андреево": Явно не сме довършили промяната

Премиерът в оставка Кирил Петков коментира вчерашното решение на Върховния административен съд, в което се посочва, че заради незаконосъобразни действия на Българската агенция по безопасност на храните, ВАС възстановява дейността на "Евролаб 2011" като оператор по товарене и разтоварване на ГКПП "Капитан Андреево". "За мен това е един от най-добрите примери защо ние трябва да продължаваме да се борим да имаме съдебна реформа", каза премиерът в оставка. По думите му докато този тип решения съществуват, се опасява, че промяната не е довършена. "За се случи тя, трябва да имаме свободно мнозинство за тази съдебна реформа", категоричен е той. Според него това, че ВАС отменя решението на първоинстанционния съд, означава, че има голям риск държавата да се лиши от 50 млн. лв. приход на година. Това означава шест детски болници, 15 областни болници, закупуването на 52 нови скенера или шест хиляди бебешки кувьоза, каза още Петков. Ако това решение на съда остане, тези пари ще отиват като печалба в една частна фирма на границата. Продължаваме обаче да се борим, увери той.

Министър-председателят съобщи още, че е подал искане до ДАНС да се установи дали Христо Ковачки е собственик на ТЕЦ "Брикел". Преди ден премиерът направи изненадваща проверка на ТЕЦ-а в Гълъбово заедно с вицепремиера и министър на околната среда и водите в оставка Борислав Сандов и представители на редица институции. "Нивото на отчетения серен диоксид е 15 пъти над нормата, а на фини прахови частици -  близо 30 пъти над нормата", подчерта Петков. "Не знам как може да има хора, които работят там с часове. Това е вредно за човешкото здраве", добави той. Общо 51 наказателни постановления са подадени до съда в Гълъбово и са прекратени, а по някаква причина институциите не са ги обжалвали. Според премиера в оставка това е поредна причина за необходимостта от реформа в съдебната система.

Правителството прие решение да бъдат изплатени общо 79 млн. лева на хотелиерите, приемали украински бежанци. "Всичките тези средства са от европейските програми, това са европейски пари за българските хотелиери", изтъкна Кирил Петков. 

Министър-председателят увери, че средствата за проектите на общините ще бъдат на разположение в най-скоро време и ще бъдат разпределени по прозрачен начин. "Предложението, което отправяме към министъра на регионалното развитие Гроздан Караджов, е за общински проекти на стойност 426 461 766 лв., които да покриват 194 общини и население от 5,9 млн. жители", каза премиерът и допълни, че не може да има повече от три броя проекти на община. "За разлика от преди, когато Борисов раздаваше парите, както той си реши, тук има обективни критерии", подчерта той.

Министерският съвет е одобрил създаването на ново дружество, което да ръководи оказването на спешна медицинска помощ по въздуха. "Българските граждани ще могат да разчитат в най-скоро време да бъдат спасявани в рамките на "златния час" след инцидент. Вече има подадена обществена поръчка за набавянето на шест хеликоптера", уточни Петков.

Той посочи още, че при водене на преговорите за съставяне на нов кабинет в рамките на настоящия парламент от "Продължаваме Промяната" няма да отстъпят от настояването си да бъде прието антикорупционното законодателство, а антикорупционната комисия да оглави вътрешният министър в оставка Бойко Рашков. 

След няколко дни Кирил Петков ще посети Азербайджан, където ще разговаря с президента Илхам Алиев за увеличаване на доставките на газ за България. Посещение на Петков в Азербайджан беше насрочено за 16 юни, но той го отложи, за да присъства на процедурата по вота на недоверие срещу ръководеното от него правителство.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във