Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Петков: Всичко над 200 лева на МВтч ще бъде компенсирано с 80%

Правителството, работодателите и синдикатите се разбраха за компенсациите за цените на електроенергията за май и юни. "Днес проведохме среща с работодателите и профсъюзите и обсъдихме реалните компенсации за май, юни и дългосрочно. Разговорът беше конструктивен. Обединихме се около компенсации за май и юни - всичко над 200 лева на мегаватчас да бъде компенсирано с 80% от държавата", обяви премиерът Кирил Петков. Цените за април и за май на природния газ също ще бъдат компенсирани от държавата.

"Обсъдихме успехите на правителството за договарянето на газ. Азерският газ ще потече от в пълните си количества от 1 юли. Това доказа, че реално отказът от тези количества е бил липса на желание за преговори или нещо друго", посочи още Петков. Правителството, бизнесът и профсъюзите са се разбрали да работят заедно по законопроект, който ще се гласува в парламента. Така няма да има ежемесечни срещи, а ще се направи дългосрочен план и всеки бизнес да може да прогнозира какви ще са разходите му за електроенергия.

"Имахме ползотворен диалог. Срещнахме общите интереси на цялото общество. С мерките, които правителството обеща, с изричното уверение, че ще имаме твърда договорка, можем да успокоим предприемачите и работещите хора”, заяви Добри Митев от Българската стопанска камара..  

Министърът на енергетиката Александър Николов също увери, че изразходваното над 200 лв. на мегават ще бъде поето от държавата. За цената на газа компенсацията ще е: компенсацията от април плюс 100% от повишението на цената през май. Тоест цената ще е на същата стойност, както преди взетото решение от страна на "Газпром експорт" да спре доставките за България, поясни Николов.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във