Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Петков в Брюксел: Военната агресия е абсолютно неприемлива

Премиерът Кирил Петков участва в специалното заседание на Европейския съвет, посветено на военната агресия на Русия в Украйна. "Ситуацията е напълно променена и много драматична. Военната агресия, на която ставаме свидетели, е абсолютно неприемлива", заяви премиерът в Брюксел.

Държавните и правителствени ръководители обсъдиха начините за подпомагане на украинския народ и мерките срещу Москва. Европейският съвет ще приеме пакет от санкции срещу Русия и Беларус в отговор на нарушаването на суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Съюзът е единен в своя отговор и е планирал мерки за подпомагане на държавите членки, които биха пострадали при евентуални контрасанкции от руска страна.

"Енергийната сигурност на България е във фокуса на нашето правителство и се радваме, че останалите лидери проявяват разбиране, въпреки дългогодишното пренебрегване на енергийната сигурност от страна на предишни български правителства“, каза Кирил Петков.

Всички държави - членки на Европейския съюз, които са в близост до зоната на конфликта, се подготвят да приемат евентуално украински граждани, които желаят временно да напуснат страната. “Не можем дори да си представим какво е на семействата, които напускат домовете си в търсене на спасение, но можем да им подадем ръка и да им осигурим подслон и сигурност. България ще изпълни своя дълг, особено към българското малцинство в Украйна", подчерта министър-председателят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във