Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Петков увери, че позицията ни за Северна Македония се запазва

Позицията на България към преговорния процес с Република Северна Македония се запазва, както е записано в точките от коалиционното споразумение. Това заяви премиерът Кирил Петков по време на днешното си участие в парламентарния блицконтрол. "Тази позиция е същата и я надграждаме с пет отделни комисии", посочи премиерът. Той даде пример с комисията по инфраструктурата - една от петте, които предстои да бъдат създадени, тъй като между двете страни няма добра транспортна свързаност.

"Готови сме да помогнем на нашите съседи и в борбата с корупцията", отбеляза още премиерът. "В нашата коалиция имаме абсолютно ясна обща позиция, съгласувана пред очите на целия български народ. С това, че отиваме на разговор на 18 януари, показваме, че добросъседството е основен принцип в отношенията с Република Северна Македония", каза министър-председателят. "Нашето правителство ще покаже разликата между добри планове и реализирани резултати", смята Петков.

"Това правителство няма да наложи задължителна ваксинация срещу COVID-19. Такава няма да бъде факт, докато аз съм министър-председател", обяви премиерът в отговор на въпрос на лидера на „Възраждане” Костадин Костадинов. "Ваксинацията в момента е основополагащият начин да преодолеем кризата. Общата ни кауза е да се преборим за живота и здравето на българите", добави той.

Капацитетът на електропроизводството трябва да се повиши, отбеляза Петков. Правителството ще направи анализ за развитието на енергийния сектор. Това ще стане съгласно клаузите на коалиционното споразумение, както и при отчитане на националните интереси на страна. "Ще направим целия анализ заедно, за да имаме една енергийна система, която ще бъде конкурентоспособна", изтъкна премиерът. Като голямо предимство той очерта факта, че страната ни има атомна електроцентрала. И акцентира на необходимостта от развитието в използването на геотермалната енергия, която определи като "българско богатство", което до този момент не сме използвали.

Facebook logo
Бъдете с нас и във