Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Петков ще заведе иск за вреди срещу освободените от ББР

Служебният министър на икономиката Кирил Петков ще внесе в съда директен иск за вреди срещу отстраненото ръководство на Българската банка за развитие - Митко Симеонов и Велина Бурска.

"Не може двама човека, които са направили, според мен, вече вреди към обществото с това, че са концентрирали толкова много държавни средства в едни 8 компании, сега да спрат възстановяването на следващите 10 000 компании, например през нашата програма за възстановяване", каза на брифинг министър Петков.

С решение от 29 юни, Софийският градски съд отново спря вписването на новия надзорен и управителен съвет на банката. Преди дни Министерството на икономиката отново поиска новото ръководство на банката да бъде вписано, след като съдът постанови отказ. Това доведе до коментари от страна на служебния министър на икономиката Кирил Петков във връзка с работата на съда и съдията, разглеждал жалбата срещу вписването. Софийският градски съд и Съюзът на съдиите в България излязоха след това с позиция срещу изказването на Петков.

Служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова също посочи съдебните решения, които спират и смяната на ръководството на държавното дружество "Автомагистрали". "Каква е тази практика? Какви са тези закони? Какви са тези събития, които се случват? Защото това не е частно акционерно дружество. 100% собственост на регионалното министерство, държавна собственост и министърът не може да смени своя изпълнителен директор", каза Комитова. Тя добави, че единствената опция е той сам да се откаже.

Финансовият министър Асен Василев пък даде пример с Агенцията за държавна финансова инспекция. Директорът ѝ е в болнични почти два месеца, малко след встъпване в длъжност на служебното правителство. "Има подписана заповед за неговото уволнение, не може да я връчим, защото се лекува на домашно лечение не у дома си. Отказва да каже къде се лекува и не можем да се свържем с него. Това за мен е пълен нонсенс", подчерта Василев.

"Докато не е уволнен, продължава да има достъп до всички разработки на АДФИ, в това число текущите проверки. Доколкото разбрах даже се е появил в агенцията, въпреки че е в болнични, за да си събере нещата, и това в нашия правен ред е напълно нормално", посочи още финансовият министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във