Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Петков се срещна в Давос с президента на Израел

Исак Херцог и Кирил Петков

Премиерът Кирил Петков проведе среща с президента на Държавата Израел Исак Херцог, съобщи пресцентърът на Министерския съвет. Двамата лидери обсъдиха активното сътрудничество между двете държави, издигнато на ниво стратегическо партньорство в последните години.

Българският министър-председател бе категоричен, че взаимното доверие и отличното сътрудничество между България и Държавата Израел ще продължат да се развиват и в нови области от взаимен интерес. 

Премиерът Петков подчерта голямото значение, което страната ни отдава отношенията си с Държавата Израел, които имат дълбоки исторически корени и са укрепени от героичния акт на спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.

В контекста на разговора за задълбочаването на двустранното икономическо сътрудничество, акцент бе поставен върху енергетиката и възможностите за партньорство между двете държави. В рамките на разговора Петков отбеляза, че приоритет за българското правителство е гарантирането на енергийна сигурност на страната, като в тази връзка диверсификацията на доставките на газ е ключов елемент.

Сред останалите теми на разговора между българския министър-председател и израелския президент Исак Херцог бяха потенциалните възможности в сфери като туризъм, сигурност, инвестиции и иновации.

Министър-председателят проведе серия от двустранни срещи. 

Петков разговаря с колегата си от Хърватия Андрей Пленкович. Двамата обсъдиха актуалните въпроси на предстоящото заседание на Европейския съвет в Брюксел. Петков и Пленкович бяха единодушни, че двете държави трябва да бъдат приети в Шенген.

Министър-председателят се срещна и с премиера на Черна гора Дритан Абазович и го поздрави за скорошното му назначаване на поста. Петков приветства политическата воля на правителството в Подгорица да продължи да изпълнява ангажиментите, поети в хода на процеса на европейската интеграция. Българският премиер потвърди последователната подкрепа на страната ни за евро-атлантическата интеграция на Черна гора.

Кирил Петков се срещна и с молдовския премиер Наталия Гаврилица. Основна тема на разговорите бяха предизвикателствата, породени от войната в Украйна. Акцент на срещата бяха и енергийни теми, както и борбата за върховенство на закона. Петков изрази подкрепа за развитието на Тараклийския държавен университет, който е важен мост между двете държави.

Българският премиер разговаря и с министъра на петрола и минералните ресурси на Египет Тарек ел Мола. Двамата обсъдиха възможностите за сътрудничество в областта на енергетиката, в контекста на последователните действия на правителство за гарантиране на газовите доставки към България от различни източници. С въвеждането в експлоатация на интерконектора между България и Гърция ще бъде налице необходимата за това инфраструктура.

Facebook logo
Бъдете с нас и във