Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Петков разбута кошера в ББР

Скандалът с раздадените милионни кредити на избрани фирми набира скорост. Какво ще покаже назначената от служебния министър на икономиката Кирил Петков проверка в държавната банка, ще стане ясно в най-близко бъдеще.

 

"Невъзможно е неправдивите, клетвопрестъпниците, лъжците продължително да властват. Такава власт се появява изведнъж. Тя разцъфтява, когато и се удаде, но издебната от времето, пада от самосебе си.."

Тези думи на древногръцкия държавник и оратор  Демостен, сякаш обобщават събитията от последните дни. В случая не времето „издебна“ събитията в ББР. Направи го служебният  министър на икономиката Кирил Петков, поставяйки една морална дилема, която от години вълнува българските предприемачи.

Решимостта на Петков

да извади на бял свят цялата истина за финансирането на „богопомазаните“ от властта, които са ползвали инак държавната Българската банка за развитие като лична, наруши рахатлъка на много от тях.

В момента, в който станаха ясни имената на най-облагодетелстваните фирми, от кошера на доскорошните властници се разнесе неистово жужене.  

От партията на Ахмед Доган, чиито най-виден представител през последните години беше газещият де що има читав бизнес у нас Делян Пеевски, скочиха като ужилени да бранят накърнената чест на своя аркадаш.

Заместник-председателят на Движението за права и свободи Йордан Цонев, се впусна да обяснява, че „фактите“ показвали, че Пеевски никога не е имал кредити от Българската банка за развитие - нито в лично качество, нито като собственик.

Доколкото знам, само в една фирма - холдингът „Булгартабак”, Пеевски е бил миноритарен собственик. Факт е, че г-н Пеевски няма такива кредити, никога не е имал”. Ако това изказване на Цонев беше само смешно, здраве му кажи! Но арогантността на думите му, които напомняха старата приказка „цяло село знае, само Вуте не“, провокира за пореден път да бъде внесена допълнителна  яснота по случая.

Вярно е, че официално Пеевски се легитимира като собственик  в „Булгартабак“ едва през 2015 година след като придоби 5% от акциите, принадлежали дотогава на дружество на оръжейния търговец Петър Манджуков. Тогава фирмата "НСН Инвестмънт" официално придоби 100%  от дяловете в дружеството "Табако Инвестмънт. Собствеността в холдинга обаче от години тънеше в дебрите на различни офшорни компании, чийто крайни собственици бяха дълбоко „засекретени“. Само че след разривът между Пеевски и прогонения банкер Цветан Василев, завесата падна и за всички стана ясно, че една от причините за обтягането на отношенията между бившите съдружници е било точно 

разпределянето на баницата „Булгартабак“.

 „Банкеръ“ е изследвал случващото се с холдинга в детайли, така че едва ли ще е трудно правоохранителните органи у нас да сторят същото. Стига някой да се заеме с това. А що се отнася до големият кредитополучател от ББР - „Благоевград-  БТ“ АД, в града и кучетата знаят Кой командваше парада на дружеството тук…

За собствеността в другите две компании от орбитата на корпулентния бизнесмен, които добре са захлебили от обслужващата ги банка -  „Маркет инвестмънт“ АД (Техномаркет) и „Интернешънъл инвестмънтс“ ЕАД, също едва ли има съмнение.

Тук е моментът да припомним, че същата "НСН инвестмънт" през март 2016 г. купи дела на Едуардо Миролио и на двама от другите акционери в "Техномаркет" срещу неназована сума. В края на същата година делът във веригата беше прехвърлен отново на свързвана с Пеевски офшорка от Обединените арабски емирства - TGI Middle East (през 2017 г. според презентация на сайта й, която по-късно беше изтрита, след публикация в "Бивол", тя се представя като собственик на почти всички активи на Пеевски, оценени на 300 млн. долара). В началото на 2017 г. изкупеният дял от "Техномаркет" се озова под шапката на …"Благоевград БТ".

Що се отнася до „Интернешънъл Инвестмънтс“ ЕАД, управлявана от Санко Пешев, името на тази компания се появи преди време покрай скандала около придобиването на собствеността върху луксозен имот в Гърция - впечатляващия хотел „Мираджио” на Халкидики. Създаденото през декември 2019 г. дружество , което е собственост на „Ийст Уест Пропъртийс“ ЕООД на Емил Робертов Василев,  впечатляващо бързо е успяло да се презентира пред ББР и да се впише в кохортата на приближените до властта кредитополучатели. А следите на собствеността на това дружество отново водеха към Пеевски. Разбира се не директно, но чрез свързаната индиректно с него „Ултрастрой” на  Иван Борисов, която между другото според търговския регистър също е със запорирани дялове заради кредит вот ББР..  За него се разбра, че е деен партньор и подизпълнител по редица сериозни обществени поръчки на известната като свързана с Делян Пеевски “Водстрой 98”. Дружеството е било подизпълнител при ремонта на централната софийска гара, където основният консорциум беше между ГБС и „Водстрой 98”. Извън обществените поръчки „Ултрастрой“ са работили по частни обекти, свързани с холдинга “Булгартабак”, като например преустройството на цехове на компанията за цигарени филтри „Юрий Гагарин“. И най-любопитното беше ,че именно “Ултрастрой”  е била избрана да строи новата сграда на банката…?!

Плетеницата от близки до ДПС фирми,

облажили се с грандиозно финансиране от ББР продължава с друг любимец на почетния председател на партията Ахмед Доган – Румен Гайтански-Вълка.

За грандиозният кредит , отпуснат от държавната банка и историята на фирмата - "Роудуей кънстракшън" АД, както и с врътките около собствеността на това дружество „Банкеръ“ разказа преди месец в публикацията си „Преразпределя ли порциите Доган?“

Още тогава съобщихме, че един от най-големите длъжници на ББР - "Роудуей кънстракшън" АД е била прехвърлена на обслужващия адвокат на Гайтански - Иван Георгиев, срещу скромната сума от …100 лева. И уточнихме, че става дума за компанията, която по времето на Стоян Мавродиев е получила кредит от 150 млн. лв., за да купи регистрираната в кърджалийското село Груево фирма Пътстройинженеринг". На 17 юни 2019 г. „Роудуей кънстракшън" подписва впечатляващия по размер  договор за кредит с ББР, за да се разплати с дотогавашния собственик на "Пътстройинженеринг"АД. Който, ако се съди по списъка на акционерите в Търговския регистър до 7 май 2019 г., е било дружеството на Румен Гайтански - "Био майнинг", със скромните... 99.615% от акциите. Казано с думи прости, Вълкът прибира тези 150 млн. лв., а длъжник на банката остава „Роудуей кънстракшън" АД. Какво ще осребри банката от този кредит е отделен въпрос.

Следва поредицата от прехвърляния на собствеността в това акционерното дружество, за да стигне до адвоката на Гайтански, и каква всъщност е била идеята на тази схема по прехвърлянето на собствеността, „Банкеръ“ описа подробно на 17 април.

Връзките на „Инса ойл“ с ДПС

Най-достоверно историята за дружбата между  Пеевски и Георги Самуилов, собственик на „Инса ойл“,  започна да звучи през януари 2018 г. , когато Самуилов придоби 67.646% от капитала на Общинска банка, плащайки  цената на придобитите акции чрез Лихтенщайнският фонд "Новито Опортюнитис“.

В групата, облагодетелствала се с най-големите кредити попада и „Транспект“  АД.  През март 2019 г. специално сформираното за случая дружество с 50 хил.лв. капитал разпределен между двама акционери - Петър Господинов и Георги Атанасов придоби два от големите играчи в транспортния сектор - "Юнион Ивкони" ООД и "Груп Плюс" ООД. Още тогава , макар и неофициално в транспортния бранш се знаеше, че собственик на мегакомпанията е досегашния шеф на „Етап Адрес” и „Груп”  - бизнес дамата Галя Топалова, зад чийто гръб отдавна прозира сянката на депутатът от ДПС Рамадан Аталай.

От всичко казано дотук, не е трудно да се разбере, че „обръчът“ от фирми, близки до Движението за права и свободи, здраво е наденал юздите на държавната банка, а и на цялото икономическо ведомство. Този факт  беше обществена тайна и когато работата съвсем замириса, екс премиерът Бойко Борисов беше принуден да замаже положението, като отстрани тогавашния министър на икономиката Емил Караниколов, който пряко ръководеше дейността му.

Разбира се при раздаването на порциите от държавната финансова институция, не са били пропуснати и галениците на Борисов – братята  Кирил и Георги Домусчиеви, които също са в списъка със „скромните“ над 60 млн.лева от финансовите потоци на банката, влели се в компанията им „Параходство БМФ“ АД.

Благодарност за направените услуги към властта е получил и пловдивският олигарх Георги Гергов, който също се е вредил със сериозно финансиране , отпуснато на „Слънчев ден“ АД.

Както казва финансовият експерт Георги Кадиев, очевидно тази банка е била превърната в инструмент, който „пълни чекмеджетата“…. Така или иначе, проверката в банката вече е факт. А какво ще покажат резултатите от нея, със сигурност ще разберем скоро. И тогава ще стане ясно, кой крив , кой прав.

Facebook logo
Бъдете с нас и във