Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Петков: Папата благослови работата ни и каза, че пътят е правилен

Папа Франциск е поздравил премиера Кирил Петков за посоката на правителството в борбата с корупцията. "Папа Франциск каза няколко неща, когато се срещнахме. Първото беше, че корупцията е болест и че вярва, че младите политици са единственият начин тя да се изтръгне. Той ми каза: "Тя е навсякъде. Знам, че е и във вашата страна. Поздравявам правителството ви, че основната му цел е изтръгването ѝ". Той благослови работата ни и каза, че пътят е правилен", заяви премиерът след аудиенцията при светия отец.

Главата на Римокатолическата църква е отправил още няколко препоръки към министър-председателя. "В момента имаме безпрецедентна световна криза. Папата ми каза, че е много важно да се срещаме с хората, да им обясним, че правим всичко възможно, но има икономически фактори, които не са функция само на правителството. Друго, което ясно ме посъветва, бе, че ако се борим едновременно с най-корумпираните в България и с вражеските сили от чужди страни, двете битки ще се водят много трудно", поясни Петков.

В коментар по темата за Северна Македония премиерът посочи, че би се радвал, ако президентът Румен Радев свика Консултативния съвет за национална сигурност. "Минаха шест месеца от последното такова събиране. Много неща се случиха. Имаше разговори, предложения, световни лидери, които показаха свой подход за решение на темата. Няма по-добър формат от това да седнем на една маса, да обобщим какво се е случило и какви стъпки да направим заедно в бъдеще. Ако не сме в една лодка, разединението ще ни направи по-слаби", счита той.

Петков уточни, че двамата с папата не са обсъждали темата за даване на зелена светлина на преговорите за членство на Северна Македония в Европейския съюз. "Много е важно да имаме общ подход по темата. Имаме голям консенсус и с част от опозиционните партии. Имаме ясни червени линии - като темата за корупцията", коментира още премиерът. По думите му за отпадане на ветото може да се говори, след като външното министерство представи последните резултати от прогреса по диалога между двете държави.

Министър-председателят коментира и решението на Италия и Германия да се съобразят с предложения от Русия модел на плащане на газовите доставки в рубли. Той изтъкна, че според него трябва да сме горди от позицията, която сме заели пред "Газпром", отхвърляйки руския модел на плащане, особено при положение че е намерена по-евтина алтернатива. "Невинаги България е държава, която следва добри или лоши практики. Понякога може да сме и лидери", подчерта той. "Когато имате договор и той се нарушава едностранно, когато се слагат допълнителни клаузи, които нарушават националния интерес, ние трябва да застанем и твърдо и да кажем, че не сме съгласни с това поведение. Не сме спрели диалога с "Газпром". Спряхме да се съгласяваме с едностранни промени", допълни премиерът.

Кирил Петков и водената от него официална българска делегация са на двудневно посещение в Рим и Ватикана. В неделя премиерът поднесе венец на бюст-паметника на знаменития български хайдутин и революционер Капитан Петко войвода.

Facebook logo
Бъдете с нас и във