Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Петков отлага инспекцията на интерконтектора Гърция-България

Кирил Петков ще инспектира междусистемната газова връзка Гърция-България днес, 1 юли, в района на Стара Загора. Проектът IGB е от ключово значение за повишаване на сигурността на доставките и за осигуряване на диверсификация на източниците на природен газ за България и региона на Югоизточна Европа. По-късно от правителствената пресслужба съобщиха, че инспекцията ще се забави и ще се състои около 13 часа днес. 

Причината за забавянето вероятно е, че представители на опозицията поискаха в пленарна зала за блицконтрол да дойдат премиерът Петков и вицепремиерът Асен Василев.  Водещият заседанието временно изпълняващ длъжността председател на парламента Мирослав Иванов от "Продължаваме Промяната" предложи да се насрочи друг ден за блицконтрол и да се продължи със законодателната програма.  

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ припомни, че това че Министерският съвет е в оставка, не е алиби "да продължава да нарушава Конституцията и законите на страната".  А председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви, че е недопустимо премиер и вицепремиер да не присъстват на блицконтрол. "Моля ви, определете час, в който Народното събрание ще проведе блицконтрола към премиера Петков и към вицепремиера Асен Василев", каза тя.

Тошко Йорданов помоли председателстващият заседанието да се обади на премиера и вицепремиера да дойдат в пленарна зала. От трибуната той призова "да не се крият като жени някъде в мазе, а да дойдат като мъже и да отговарят на въпроси". Мирослав Иванов отговори, че подобни изказвания са сексистки и обиждат дамите в Народното събрание. Йорданов се извини и преформулира изречението си с "да не се крият като страхливи зайци, а да дойдат като мъже".

Преди това в съобщение до депутатите Иванов обяви, че те няма да участват в днешния блиц контрол поради "неотложни ангажименти". И предложи предложи да бъдат зададени въпроси към лицата, които присъстват в пленарна зала – вицепремиера Корнелия Нинова и Гроздан Караджов. А Тома Биков от ГЕРБ-СДС каза, че не разбира какъв по-неотложен ангажимент има премиерът Петков точно днес след всичко, което се е случило, при положение, че вчера парламентът е бил единствената институция в държавата, която е търсела някакъв изход от тази "тотална безизходица". "Тази държава в момента има една единствена институция, която се опитва да поеме отговорност за това, което се случва и това е българският парламент, не е българското президент, не е българското правителство, не е българската съдебна система", подчерта той.  

Рамадан Аталай от ДПС също настоя министър-председателят да се яви в залата. И отбеляза, че днес е 1 юли и напомни, че очакванията са да тече газ по връзката ни с Гърция. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във