Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Петков освободи зам.-шеф на ДАНС и назначи 5 нови зам.-министри

Със заповед на министър-председателя Кирил Петков са назначени петима заместник-министри.

​Това съобщиха от правителствената информационна служба. 

На длъжността заместник-министър на транспорта и съобщенията са назначени Илия Илиев и Владимир Върбанов. Илия Илиев е инженер геодезист по образование, завършил е УАСГ. Професионалната му кариера е свързана с частния сектор, като притежава дългогодишен управленски опит в сферата на инвестиционното железопътно и пътно проектиране.

Владимир Върбанов е юрист по образование, дългогодишен преподавател е по международно морско право в Техническия университет в гр. Варна. От 2017 г. досега е арбитър в Арбитражен съд София и Арбитражен съд Варна. 

От длъжността заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията са освободени Александър Пулев и Христина Велинова.

Ирена Димитрова и Васил Георгиев са назначени на длъжността заместник-министър на външните работи. Ирена Димитрова е дипломат с над 20 годишен стаж и е преминала последователно през всички етапи на кариерно развитие в МВнР. Била е на два задгранични мандата – в Обединеното кралство и в Постоянната делегация към НАТО в Брюксел. Завършила е Философския факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ с магистърска степен и Дипломатическата академия на Кралство Испания с академична степен „Магистър по международни отношения“ от Мадридския университет Компултенсе.

Васил Георгиев има магистърски степени по Тюркология и по Право от СУ „Св. Климент Охридски“, със специализация международно право и международни отношения. Бил е на задграничен мандат в посолството на Република България в Република Турция, народен представител в 45-то и 46-то Народно събрание, член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и ръководител на Делегацията в Парламентарната асамблея на Съюза на Средиземноморието. Притежава дългогодишен управленски опит в частния сектор.

Атанас Добрев е преназначен от длъжността заместник-министър на земеделието, храните и горите на поста заместник-министър на земеделието. От длъжността заместник-министър на околната среда и водите е освободена Ренета Колева. 

С решение на Министерския съвет Венелин Димитров е освободен предсрочно от длъжността заместник-председател на Държавна агенция „Национална сигурност“.

Правителственото решение е взето неприсъствено.

Министър-председателят Кирил Петков ще направи изявление пред медиите утре, 23 декември, от 11 часа в Министерския съвет, съобщиоще от правителствената информационна служба. 

Изявлението ще е по повод предстоящите празници и новите икономически стимули за ваксинация, които правителството предвижда във връзка с очакваната нова ковид вълна. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във