Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Петков очаква Караджов незабавно да освободи шефа на АПИ

Премиерът в оставка Кирил Петков очаква вицепремиерът и регионален министър в оставка Гроздан Караджов незабавно да освободи председателя на Агенция "Пътна инфраструктура". Това написа Петков в профила си във Фейсбук по повод казуса с едностранното прекратяване на всички нови обществени поръчки за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа от страна на АПИ. От своя страна Караджов обвини премиера за спрените обществени поръчки.

Единствената функция на институциите е да работят в полза на хората, изтъква министър-председателят. И допълва, че действията на МРРБ и АПИ от тази седмица "са показателни, че на България е нужно ново антикорупционно мнозинство, което да пресече завинаги порочните модели на предишната власт и да върне институциите на гражданите".

Ето какво още заявява в публикацията си Петков:

За пореден път сламени чиновници и брокери влязоха в акция за опазване на държавната хранилка за строителните фирми, близки до ГЕРБ и кръговете около тях. Същите, взели стотици милиони на тъмно за работа по пътищата, с договори, по които текат проверки заради порочни строителни практики.

С прекратяването на новите, прозрачни обществени поръчки, АПИ възпрепятства пътната поддръжка в държавата в следващите 6-7 месеца и поставя в риск здравето и живота на гражданите. Това не трябва да се допуска!

Очаквам народните представители спешно да обсъдят проблема в регионалната комисия и да излязат със законосъобразно решение, което да гарантира, че българските пътища ще се поддържат без пропуск, включително през зимния сезон.

Очаквам компетентните органи, включително прокуратурата, да се сезират по извършените нарушения и да възобновят проверките по работата на строителните фирми и целесъобразното изразходване на стотиците милиони публични средства.

Очаквам министър Гроздан Караджов незабавно да освободи председателя на АПИ, заради чиито действия и бездействия е нарушен общественият интерес в полза на привилегировани фирми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във