Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Петков обсъди засилването на сътрудничеството с Amazon и Google

S 250 8c9f6c89 80dc 4da5 8edf 24957f695415

Потенциала за засилване на сътрудничеството с Amazon и Google обсъди премиерът Кирил Петков в рамките на срещите си с представителите на двете технологични компании. Петков разговаря с Изабела Грегор-Чехович, вицепрезидент по продажбите в ЕМЕА Amazon, както и с представителите на Google Слав Петров и Игор Зграблич. В срещите участва също министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

Министър-председателят обсъди с представителите на Amazon и Google новия институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT), който ще заработи с подкрепата на българската държава, технологичните гиганти и местния бизнес. Премиерът изтъкна, че правителството е  отворено и за други общи проекти с висока добавена стойност.

Като добра перспектива за потенциално сътрудничество с Amazon Кирил Петков посочи създаването на регионален дейта център в България. Изабела Грегор-Чехович подчерта, че инвестицията в INSAIT е първа крачка и разкрива потенциал за по-широко сътрудничество. В рамките на разговора с представителите на Amazon бяха отчетени възможностите  България да се превърне в логистичен и дигитален хъб за Централна и Източна Европа. 

На срещата с представителите на Google бе дискутирана възможността да се създаде съвместна  работна група на правителството с компанията, чиято цел е да подготви предложения за нови проекти в България, свързани с  дигиталната  трансформация, облачни технологии  и електронно правителство. Така ще бъдат набелязани следващи стъпки за сътрудничество и инвестиции.

Тема на срещите с представителите на двете компании бе и взаимодействие в сферата на дигитализацията, киберсигурността, биотехнологиите и космическата индустрия. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във