Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Петков: Никой не може да извива ръцете на демократичния свят

Никой не може да извива ръцете на демократичния свят. Това заяви премиерът Кирил Петков по време на участието си в бизнес закуска, организирана от Американската търговска камара в България. Темата на събитието е "Устойчивост на трансатлантическите отношения между България и САЩ. Общо бъдеще чрез диверсификация, декарбонизация на икономиката и здравеопазване".

"Ние сме част от общността на демократичните държави, където правилата и законността са водещи. След тази основа идват и общите ни интереси в сферата на бизнеса. В момента имаме безпрецедентна криза. Когато бях в Украйна, го видях от първо лице – ракети прелетяха над българската делегация и се взривиха в жилищна сграда близо до нас", каза Петков.

"Ние влязохме в управлението преди 150 дни с обещанието за антикорупция. Това, което не знаех, е, че всъщност антикорупцията е и ограничаване на чужди влияния върху България и по-точно от Русия. Едни хора са готови както да предадат националния интерес, така и да предадат факта, че обществените ресурси трябва да бъдат използвани за обществени нужди. Нашата задача е да продължим битката срещу корупцията, защото тя се оказа по-голяма от националната битка. Тази битка може да бъде загубена, ако бъдем отцепени един по един. Това е на ниво Европа, на ниво България-САЩ, на ниво НАТО", подчерта премиерът. Според него България е в състояние да пребори корупцията единствено ако се изправи обединена срещу нея. 

Министър-председателят благодари за подкрепата, която страната ни е получила от САЩ след прекратяването на доставките на газ от руската компания "Газпром Експорт". И изтъкна, че България е изпълнявала всичко по договор, но като политически инструмент е било решено да бъде прекъсната доставката - политически инструмент не само за България, а и за Европа. "Ние бяхме просто първите на линията и те трябваше да покажат, че ако не се изпълняват едностранните им препоръки, България няма да има газ и това правителство няма да издържи. Ето защо беше важно да покажем, че има диверсификация и никой не може да извива ръцете на демократичния свят", добави премиерът.

Петков посочи, че диверсификацията на източниците е въпрос на воля на отделните държави, които трябва да изграждат още свързващи коридори. А това са важни инфраструктурни проекти, които не са се случили до този момент, но трябва да се случат в близко бъдеще, ако искаме регионът ни да бъде стабилен. И допълни, че България и САЩ ще могат да си партнират и в сферата на зелената енергия и нейното развитие чрез инвестиции. 

На форума участваха още Карън Донфрийд - помощник-държавен секретар на САЩ за Европа и Евразия, Оливие Маркет - президент на Американска търговска камара в България, посланикът на САЩ в България Херо Мустафа, както и други политици и експерти. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във