Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Петков наредил всички завършени язовири да влязат в експлоатация

Голяма част от работата на Министерството на икономиката е насочена към икономически растеж и осигуряване на средства за малките и средни предприятия. Това каза ресорният министър Кирил Петков по време на представяне в Министерския съвет на отчета за дейността на ведомството в рамките на първия месец от встъпването в длъжност на служебното правителство.

"Въпреки че язовирите бяха нещо много озадачаващо, и за мен беше много шокиращо да имаме такива високи цени за неизползвани язовири, реално голяма част от работата на Министерството на икономиката беше фокусирана и в позитивни проекти - в посока икономически растеж, средства за малки и средни предприятия, инициативата "Три морета" и използване на потенциала на българските търговски аташета", каза министърът.

Той изтъкна, че ведомството е работило през последния месец по два вида дейности - за прозрачност и за икономически растеж. Осветлихме, че ББР беше дала на 8 фирми 946 млн. лева, после разбрахме, че 1,8 млрд. лева са дадени са 20 фирми, напомни министърът. В тази връзка от ведомството са предложили нов устав на ББР, в който се предвижда максималният заем от ББР да може да е 5 млн. лева, за да не може повече да се дават кредити по сто милиона лева от банка, която е за малките и средни предприятия. Създадени са и комисии по прозрачност и контрол в Държавната консолидационна компания  и в "Българската агенция за експортно застраховане", каза министърът и напомни за последните проверки на язовирите и последвалите решения от министерството.

"ДКК беше изхарчила 630 милиона и имаме резултат от 10 язовирчета и първите три проверки показаха, че не са влезели в експлоатация. От вчера съм дал разпореждане всички завършени язовири да влязат в експлоатация. Вече всеки договор с външен изпълнител ще бъде разглеждан от тези комисии по прозрачност, за да не се дава повече два пъти от пазарната стойност за бетон", допълни той. 

В подкрепа на икономическия растеж министърът напомни за програмата за възстановяване за над 2,5 млрд. лева - нови средства за малките и средни предприятия, в партньорство с търговските банки, за ликвидност на тези фирми.

По плана за възстановява и развитие за бизнеса са увеличени средствата с близо 500 милиона лева и са привлечени като партньори европейски институции, включително и Европейската инвестиционна банка, във фишовете на министерството, за да може парите да се харчат прозрачно и да има минимален риск от корупционни практики, посочи Кирил Петков.

Той изтъкна също и възможността за подкрепа за бизнеса по линия на инициативата "Три морета", като се работи по възможността през юли, по време на форума в София да пристигнат големи компании като Amazon и Google, и за това представителите на бизнеса да поканят свои партньори от страните от инициативата. Резултатно е и състезанието на българските търговски представители в чужбина за привличане на чуждестранни инвеститори в страната и за осигуряване на потенциални сделки за експорт на български фирми, добави министърът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във