Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Петков направи изненадваща инспекция в ТЕЦ "Брикел"

Премиерът в оставка Кирил Петков направи изненадваща проверка в ТЕЦ "Брикел" в Гълъбово. Министър-председателят посети лично обекта заедно с вицепремиера и министър на околната среда и водите в оставка Борислав Сандов, който преди няколко дни не беше допуснат до мястото и направи фрапиращи констатации във връзка с опита си да установи реалната ситуация в "Брикел", изтъкват от правителствената пресслужба.

В рамките на днешната инспекция също били направени силно обезпокоителни констатации, въпреки че капацитетът на ТЕЦ-а е бил намален до 20%. Премиерът е посетил мобилната станция за измерване на атмосферния въздух, като нивото на отчетения серен диоксид е било 5600 милиграма на кубичен метър, което според проверяващите екипи на място е над 15 пъти по-високо от нормите. Стойността на измерените фини прахови частици е била 1367 мкг/м3  при норма 50 мкг/м3 за този вид обекти.

Заедно с премиера Петков и Сандов в проверката участваха представители на редица институции: РИОСВ – Стара Загора, РИОСВ – Хасково, ГД „ПБЗН“, Инспекцията по труда, Националният център по обществено здраве и анализ. От всички институции министър-председателят е изискал подробни доклади и бърза реакция. Премиерът ще изиска и доклад от ДАНС, за да се установи кой е действителният собственик на „Брикел“ и дали е налице връзка с Христо Ковачки, която не е декларирана по надлежния ред.

Вицепремиерът Сандов от своя страна изтъкна, че през последните шест години срещу ТЕЦ "Брикел" има 51 наказателни постановления. Голяма част от тях не са обжалвани на втора инстанция и Сандов допусна, че вероятно са написани, така че да падат в съда

Facebook logo
Бъдете с нас и във