Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Петков и Мицотакис пуснаха символично газа по интерконектора

Сн. Катимерини

Министър-председателят в оставка Кирил Петков и гръцкият му колега Кириакос Мицотакис символично пуснаха газа по трасето на Междусистемната газова връзка Гърция-България. Церемонията по приключване на строителството на връзката бе в една от газоизмервателните станции в гръцкия град Комотини. 

Интерконекторът ще трансформира енергийната карта на региона и ще задълбочи енергийната свързаност между двете държави, отбеляза Петков. 

"България постига реална диверсификация, като получи азербайджански газ в следващите няколко седмици, слагайки край на руския енергиен монопол", допълни българският премиер. "Очаквам от началото на август вече да тече азерската газ", отбеляза още Петков. 

Според Кирил Петков днешният ден ще остане в историята на отношенията между двете държави. "Той ще остане в спомените на нашите съвременници като символ на стремежа ни за политическа, икономическа и енергийна независимост, символ на нашите ценности и геополитически избор", каза Петков. 

"Изпитвам гордост, че оглавявах едно правителство, което успя за шест месеца да завърши този проект, за който се говореше от години", допълни министър-председателят в оставка. 

Той благодари на своя гръцки колега Кириакос Мицотакис за сътрудничеството между двамата, както и между ръководените от тях правителства, за да може този проект да бъде завършен. Според Петков този проект представлява "нов тип геополитически приятелства“. 

Интерконекторът Гърция-България е ключов енергиен мост, който е важен за Гърция, България, Балканите и Европа, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.

"Това, което откриваме сега тук, не е просто един газопровод, транспортиращ природен газ, а важен енергиен мост, който ще обедини географския юг със севера, като първоначално ще сближи Гърция с България, Атина със София", заяви Мицотакис, като добави, че важността на газопровода за двете страни проличава и от присъствието в Комотини днес на българския премиер Кирил Петков.

На днешната церемония присъстваха още министърът на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов, както и ресорните министри на България и Гърция – Александър Николов и Костас Скрекас. 

До края на годината България ще получи 430 млн. куб. метра природен газ от Азербайджан, каза на церемонията министърът на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов. През първото шестмесечие на годината България е получила 160 млн. куб. метра газ, уточни той. Шахбазов допълни, че тази връзка ще даде възможност природните ресурси на страната му да покрият нуждите на България и да се засили диверсификацията на Европа. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във