Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Петков: Да помним завета на светите братя, дарили ни азбуката

"Дълбок поклон пред Св. Кирил Философ – създателят на българската писменост! В навечерието на 24 май, великия ден на българската духовност, да помним, че от нас зависи да пазим традицията на светите братя Кирил и Методий." Това заяви министър-председателят Кирил Петков пред гроба на Св. Кирил в базиликата “Сан Клементе“ в Рим. Премиерът присъства на божествена света литургия в базиликата и на поклонение пред мощите на Св. Кирил.

Литургията беше отслужена от Негово Високопреосвещенство Западно и Средноевропейски митрополит Антоний. Той подчерта, че за нас българите базиликата „Сан Клементе“ е най-святото място от Рим, защото именно във Вечния град светите братя Кирил и Методий и техните ученици получават признание и благословение за апостолското си дело. "Тази света Литургия е велико за Българската православна църква и Българската държава събитие. Делото на светите братя Кирил и Методий и техните ученици е връзка между държавата и Църквата от една страна у мост между Изтока и Запада от друга", бяха част от думите в проповедта на митрополит Антоний.

Премиерът Петков призова да помним и пазим завета на светите братя, дарили ни азбуката. С нея те създават устоите на славянската духовна общност, която чрез творчество и богослужение на роден език през Средновековието става еталон на развита християнска култура, редом с византийската и латинската. В този план старобългарската култура се превръща в модел за подражание на всички славянски култури (източни и западни).

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във