Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ПЕТИМА ОТ ГИГАНТИТЕ ИСКАТ ДА ДОСТАВЯТ ОБОРУДВАНЕ ЗА ВТОРИЯ GSM

Покрай конкурса за втория GSM-оператор, насрочен за 15 декември, големите доставчици на оборудване отново се раздвижиха. Освен шведския гигант Ериксон (Ericsson), който снабдява с техника Мобиком, немската Сименс (Siemens) и канадската Нортел (Nortel), които доставят оборудването на МобилТел, още две компании изразяват такава готовност - финландската Нокиа (Nokia) и американската Моторола (Motorola). Но докато финландците смятат в края на годината да закрият временно офиса си в София и да наблюдават събитията от Прага, преди седмица Моторола изпрати свой висш мениджър в България. Президентът й за Европа, Близкия изток и Африка Фред Кузник проведе едночасова среща с министър-председателя Иван Костов. След това Кузник сподели, че освен доставка на оборудване за втория GSM американците обсъждат с българската страна възможността за изграждане на център за производство на софтуер в България. Не е тайна, че Моторола в сътрудничество с американската ИНТЕРНЕТ компания И*Трейд (E*Trade) подкрепя офертата на Инкомс 2000 - дружеството, което АП класира на второ място в надпреварата за Инкомс Телеком холдинг. Американската фирма дори се ангажира официално да разработва свои продукти у нас. И въпреки че определеният за купувач на холдинга ВТП Инкомс отказа да плати по сделката, Министерството на икономиката и Агенцията за приватизация още не могат да решат дали да започнат преговори с втория кандидат, или да обявят нова процедура.


Финландците от Нокиа възнамеряваха да създадат специален инвестиционен фонд за България, който да подпомага финансово центрове за проучвания и развитие, създадени съвместно с нашите университети. Фондът щеше да осъществява трансфер на технологии между Нокиа и висшите учебни заведения. С оттеглянето й обещаните от нея допълнителни инвестиции ще отпаднат.


И президентът шведската Ериксон Курт Хелстрьом пое подобни ангажименти при посещението си у нас. Той бе в България на 13 и 14 септември по повод на спонсорираната от неговата компания двудневна конференция на тема Предизвикателствата на информационното общество. От българска страна събитието уважиха премиерът Иван Костов и заместник-министърът на икономиката Христо Михайловски. Ериксон бяха поканили за участие и президента на високотехнологичния парк Шиста Берт Ниберг, което бе явна заявка за възможностите за развитие на хай-тек и на наша територия.


Изразените намерения за инвестиции на петте големи производители на техника за мобилните мрежи са, общо взето, идентични. А кой ще ги осъществи на практика ще зависи от избора на компанията, която ще достави оборудването за мрежата на втория GSM. Този избор ще стане чрез процедура по Закона за обществените поръчки. Всеки оператор обаче обикновено работи с един доставчик, независимо от присъствието му на различни пазари, защото той най-добре познава неговите специфични изисквания. Нокиа например е основен доставчик на техника за един от неуспелите кандидати за покупката на БТК - холандската Кей Пи Ен. Ако наддаването спечели компания на Дойче телеком най-големи шансове ще имат сънародниците им от Сименс. Американските оператори сигурно ще изберат за свой партньор Моторола, а европейците ще избират между Ериксон и Нокиа.


Така или иначе, ако не стане някой типично български гаф, успешното приключване на търга за лиценз за втори GSM-оператор ще отвори вратата за инвестиции в телекомуникационното оборудване и софтуера за няколко десетки милиона долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във