Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ПЕТИМА КАНДИДАТИ ЗА ПАРНОТО В СЛИВЕН

Пет фирми закупиха документация за участие в конкурса за продажбата на Топлофикация - Сливен, съобщиха от Агенцията за приватизация. Най-познатото име е на чешката CEZ, която е собственик на три български енергоразпределения и ТЕЦ Варна и участва в конкурсите за топлофикациите в Русе, Варна и Пловдив. Най-сериозен опонент на чехите ще е Мина Черно море - Бургас, свързана с небезизвестния бизнесмен Христо Ковачки. Мините са основен доставчик на въглища за топлофикационното дружество в Сливен и дори преди три години се опитаха да го обявят в несъстоятелност заради неплатени дългове. Усилията обаче се оказаха безрезултатни и сега Мина Черно море - Бургас вече е сред мераклиите да вземат топлофикацията чрез продажба.
Не е за пренебрегване и Овергаз Инк. Компанията, която се занимава с разпределение на природен газ в страната, има зад гърба си подкрепата на руския гигант Газпром.
Последните две фирми, закупили документи, са Финанс Инженеринг и Матрикс Трейд, но специалистите оценяват техните шансове за победа в конкурса като минимални.
До 9 октомври кандидатите могат да искат разяснения по процедурата. Срокът за издаване на сертификат за допускане до надпреварата и закупуване на информационен меморандум е 30 октомври. Условията към потенциалните купувачи са да имат предмет на дейност производство, разпределение и снабдяване с електрическа или топлинна енергия, да са реализирали поне 600 хил. мегаватчаса ток за последните три години или пък 300 хил. мегаватчаса топлоенергия за същия период. Вратичката за Мина Черно море - Бургас е предоставената възможност в конкурса да участват и доставчици на въглища, които са продали поне 270 хил. тона общо за 2003, 2004 и 2005 година.
Финансовата летва е приходите на претендентите от съответната дейност да са поне 45 млн. лв. за последните три години. Необходимо е също така те да имат дългосрочен кредитен рейтинг най-малко ВВ+ по StandardPoors, Bа1 по Moodys или ВВ+ по Fitch.
Окончателните оферти ще се подават до 27 ноември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във