Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще бъде спрян на 24 април за планов годишен ремонт

На 24 април - неделя, пети енергоблок на АЕЦ „Козлодуй” ще бъде спрян за планов годишен ремонт. Изключването на турбогенератора на блока от електроенергийната система на страната е координирано с „Електроенергиен системен оператор” ЕАД, съобщиха от електроцентралата.

В атомната централа е създадена необходимата организация на работа, като своевременно са осигурени подготвени екипи, достатъчно количество резервни части и всички други ресурси, които да обезпечат успешното изпълнение на дейностите.

Ремонтната програма, която предстои да бъде изпълнена, включва профилактика, превантивно техническо обслужване и ремонт на оборудването и системите на пети блок, както и изпитания, специализирани инспекции и проверки.

По време на престоя ще продължи изпълнението на мерки, насочени към осигуряване на надеждната и безопасна работа на съоръженията в периода на дългосрочната експлоатация.

Реакторът на блока ще бъде презареден със свежо ядрено гориво за предстоящата 29-а горивна кампания.

Предвижда се плановият годишен ремонт на пети блок да продължи до края на месец май.

АЕЦ "Козлодуй" е единствената атомна централа в България и е най-големият производител на електрическа енергия в страната, като обезпечава повече от една трета от националното годишно електропроизводство. Това, заедно с високата експлоатационна безопасност и надеждните доставки на електроенергия, определя нейната роля като ключов фактор за стабилността на националната електроенергийна система и за енергийната сигурност на страната.

АЕЦ „Козлодуй” има значителна роля и за началото на процеса на либерализация на енергийния пазар в България като първата компания, регистрирала сделка за продажба на електрическа енергия по свободно договорени цени.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във