Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" е включен в енергийната система на страната

В 23.08 часа на 22 януари пети блок на АЕЦ „Козлодуй” е бил включен в енергийната система на страната, съобщават от дружеството. 

Припомняме, че на 22 януари  в 1 часа и 16 мин. пети блок на АЕЦ „Козлодуй” бе изключен от енергийната система на страната след задействане на аварийната защита на реактора. Всички системи на блока са сработили съгласно проектните алгоритми. Причината за изключването бе задействане на защита по време на рутинни операции. 

Натоварването на пети блок се извършва поетапно, съгласно изискванията на технологичния регламент, и ще продължи до достигане на пълна мощност. Направени са всички необходими проверки, с които е потвърдена работоспособността на системите и съоръженията на блока, допълват от централата.
Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" продължава да работи в съответствие със съгласувания с "Електроенергиен системен оператор" ЕАД график за натоварване, посочват от атомната централа в съобщението.

„АЕЦ Козлодуй” ЕАД единствената атомна централа в България и е най-големият производител на електрическа енергия в страната, като обезпечава повече от една трета от националното годишно електропроизводство.

Към момента „АЕЦ Козлодуй” ЕАД експлоатира два ядрени енергийни блока – 5 и 6 блок с реактори тип ВВЕР-1000, и две хранилища за съхранение на отработено ядрено гориво (ОЯГ) – хранилище за ОЯГ с технология за съхранение под вода и хранилище за сухо съхранение на ОЯГ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във