Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Пет пъти е нараснал стокообменът ни с Катар

Пет пъти е нараснал стокообменът ни с Катар през последните години. Тази тенденция показва интерес и потенциал, въпреки че достигнатите нива все още са незадоволителни. Това каза заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на двустранен бизнес форум в Доха. В официалното откриване на събитието участие взе президентът Румен Радев и министърът на търговията и индустрията на Катар Али бин Ахмед Ал Куари. Българската бизнес делегация в Катар включва над 30 наши компании.

„България има потенциал и интерес от нарастване на износа на продукти на фармацевтиката, химическата промишленост, машиностроителна и електротехническа продукция, продукти и услуги на информационните и комуникационните технологии и др.“, подчерта зам.-министър Манолев и отбеляза, че нивата в дустранния ни стокообмен са около 14 млн. долара.

Все повече български компании изнасят за катарския пазар като всяка година отчитаме нов ръст на експорта ни. 

„Българските строителни компании имат достатъчно опит и технически възможности, за участие като подизпълнители в тези проекти“, допълни икономическият заместник-министър.

Манолев представи подробно и предимствата на България като инвестиционна дестинация и силните сектори на икономиката ни. България и Катар ще обменят опит и ще насочват инвеститори към индустриалните зони, които управляват. Това става по силата на Споразумение за сътрудничество, което бе подписано от Национална компания „Индустриални зони“ и Катарските свободни зони в присъствието на зам.-министър Манолев. Той разговаря и с председателя на организацията Ахмад бин Мохамед Ал Сайед. Двамата се договориха да се организират реципрочни технически посещения в зоните, за да се набележат конкретни проекти, в които да се задълбочи партньорството.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във