Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Пет консорциума остават в търга за газовата връзка с Гърция

Отваряне на заявленията за участие (сн: Архив)

Българо-гръцката проектна компания ICGB покани пет консорциума от фирми да направят ценово предложение за строежа на газовата връзка между България и Гърция. Шест кандидата са отстранени от търга. Индикативната стойност на поръчката е 145 млн. eвpo бeз ДДC

Оферти се чакат от:


- ДЗЗД Aй Джи Би – 2018 c члeнoвe: Бoнaтти Cпa; Глaвбoлгapcтpoй Интepнeшънъл EAД и Джи Πи Гpyп AД;

- Oбeдинeниe Maĸc Щpaйxep – Tepнa/AйCи Джи Би c члeнoвe: TEPHA AД и Maĸc Щpaйxep C.Π.A;

- Oбeдинeниe Ѕріесараg Тrасе ІGВ 2018 c члeнoвe: Ѕріесараg AД и Tpeйc Гpyп Xoлд AД;

- Ј&Р – ABAKC C.A.;

- Oбeдинeниe CPP – Aĸтop c члeнoвe: Чaйнa Πeтpoлeyм Πaйплaйн Инжeнepинг Ko OOД (CиΠиΠи OOД) и AKTOP AД. 


Преди малко повече от месец с решение на Министерския съвет бяха отпуснати 76.2 млн. лв. за изграждането на газовата връзка между България и Гърция. Общата й стойност е почти 470 млн. лева.

Както "БАНКЕРЪ" вече писа, в началото на ноември 2018 г. Еврокомисията утвърди схемата за финансиране. Остатъкът от необходимата сума ще бъде събран чрез пряко дялово участие в размер на 46 млн. евро от акционерите на съвместното българо-гръцко дружество "Ай Си Джи Би"  чрез вноска от 45 млн. евро от Европейската енергийна програма за възстановяване и заем от 110 млн. евро, предоставен на Българския енергиен холдинг от Европейската инвестиционна банка. С тези пари ще бъде изграден тръбопроводът (182 км) между гръцкия град Комотини и Стара Загора.

Той е проектиран за транспортиране на 3 млрд. куб. м природен газ годишно, като на един по-късен етап капацитетът му може да се увеличи до 5 млрд. куб. м и да се създаде възможност за обратен пренос от България към Гърция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във