Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ПЕТ ГИГАНТА ИСКАТ ДА ДОСТАВЯТ ОБОРУДВАНЕ ЗА ВТОРИЯ GSM

Насроченото за 15 декември наддаване за лиценза за втори GSM, привлече интереса към нашата страна не само на операторите на мобилни мрежи, но и на доставчиците на оборудване за тях. Засега у нас техниката на Мобиком се доставя от шведския гигант Ериксон (Ericsson), а 80% от оборудването на МобилТел е от немската Сименс (Siemens) и 20% от канадската Нортел (Nortel).


Още две компании изразяват готовност за доставката на оборудване - финландската Нокиа (Nokia) и американската Моторола (Motorola). Но докато първата възнамерява в края на годината временно да закрие офиса си в София и да наблюдава събитията от Прага, то преди седмица Моторола изпрати свой висш мениджър в България. Президентът й за Европа, Близкия изток и Африка Фред Кузник имаше едночасова среща с министър-председателя Иван Костов. След нея Кузник сподели, че освен за доставка на оборудване за втория GSM американците разглеждат възможността й за изграждане на център за производство на софтуер в нашата страна.


Не е тайна, че Моторола, заедно с американската ИНТЕРНЕТ компания И*Трейд (E*Trade), подкрепя офертата на Инкомс 2000 - дружеството, класирано на второ място от АП в надпреварата за Инкомс Телеком холдинг. Тя дори се ангажира официално да разработва свои продукти у нас. Само че след като определеният за купуват на холдинга - ВТП Инкомс, отказа да плати, Министерството на икономиката и Агенцията за приватизация още не могат да решат дали да започнат преговори с втория кандидат, или да обявят нова процедура.


С оттеглянето на Нокиа отпадат и обещаните от нея допълнителни инвестиции. Финландците възнамеряваха да създадат специален инвестиционен фонд за България, който да подпомага финансово центрове за проучвания и развитие, създадени съвместно с нашите университети. Фондът щеше да осъществява трансфер на технологии между Нокиа и висшите учебни заведения.


Подобни обещания даде при посещението си у нас и президентът на шведската Ериксон Курт Хелстрьом. Той бе в България на 13 и 14 септември по повод на спонсорираната от неговата компания двудневна конференция на тема Предизвикателствата на информационното общество. От българска страна събитието уважиха премиерът Иван Костов и заместник-министърът на икономиката Христо Михайловски. Ериксон бяха поканили за участие и президента на високотехнологичния парк Шиста Берт Ниберг, което бе явна заявка за възможностите за развитие на хай-тек и на наша територия.


Изразените намерения за инвестиции на петте големи производители на техника за мобилните мрежи са, общо взето, идентични. А кой ще ги осъществи на практика, ще зависи от избора на компанията, която ще достави оборудването за мрежата на втория GSM. Този избор ще стане чрез процедура по Закона за обществените поръчки. Всеки оператор обаче обикновено работи с един доставчик, независимо от присъствието му на различни пазари, защото той най-добре познава неговите специфични изисквания. Нокиа например е основен доставчик на техника за един от неуспелите кандидати за покупката на БТК - холандската Кей Пи Ен.


Така или иначе, но ако не стане някой типично български гаф, успешното приключване на търга за лиценз за втори GSM-оператор ще отвори вратата за инвестиции в телекомуникационното оборудване и софтуера за няколко десетки милиона долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във