Банкеръ Daily

От началото на годината:

Пет държави получили 14 млрд. куб м азерски газ, сред които и България

От началото на годината до момента пет държави, сред които и България, са получили от Азербайджан 14 млрд. куб. м газ. Това съобщи президентът на страната Илхам Алиев по време на форума "Светът след COVID-19", който се провежда в Баку.

Посочените количества са доставени по Южния газов коридор на Грузия, Турция, България, Гърция и Италия.

"Близо половината от този обем е доставен на трите държави от ЕС", уточни Алиев, цитиран от ТАСС.

Държавният глава на Азербайджан допълни, че в нито една от тези държави не се е стигнало до шокови цени и "никой не е замръзвал".

Алиев подчерта, че южният газов коридор не представлява само проект за диверсификация на маршрутите, но и на източниците на синьо гориво. От 31 декември 2020 г. Азербайджан започна доставки за Европа по Трансадриатическия газопровод, който е част от южния газов коридор. Плановете са през следващите 25 години ежегодно по него да се доставят по над 10 млрд. кубика за европейските държави. От тях по 8 млрд. ще бъдат за Италия, а за България и Гърция са предвидени по 1 млрд.

Южният газов коридор свързва Азербайджан с Италия, преминавайки през Турция, Гърция и Албания и представлява интегрирана система от тръбопроводи, включвайки в себе си южнокавказкия и трансанадолския газопроводи. Годишният му капацитет е за пренос на до 16 млрд. куб. м синьо гориво. Основен източник за доставките по него е находището "Шах Дениз", чийто запас се оценява на 1.2 млрд. кубика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във