Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Пет чуждестранни компании заявили интерес към АЕЦ "Белене"

19 август е крайният срок за подаване на документи за реализацията на проекта за изграждане на АЕЦ "Белене". До момента интерес са заявили на Китайската държавна ядрена корпорация, френската "Фраматом", Южнокорейската  хидроатомна корпорация, руската "Росатом" и от американската "Дженерал Електрик", съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Очакванията й са максимален брой от тези компании да потвърдят желанието си за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор. 

Темата за втората атомна централа попадна и в дневния ред на срещата между премиера Бойко Борисов и руския му колега Дмитрий Медведев. Петкова уточни, че Борисов е запознал Медведев с процедурата и следващите стъпки. На няколко пъти официално "Росатом" потвърди намерението си да се включи. 

Предстои на следващ етап да бъде направена по-кратка листа от компании, с които правителството желае да работи. След това ще се очакват конкретни оферти от кандидатите, ще се изготвят финансовите модели и ще се водят конкретни преговори. 

В съобщение на правителствената пресслужба се казва, че според Бойко Борисов в региона ще възникне необходимост от производствени мощности, които да генерират чиста електроенергия на достъпни цени, отчитайки все по-амбициозните цели за намаляване нивата на вредни емисии във всички сектори на икономиката. В този смисъл АЕЦ "Белене" може да се превърне именно в такъв електроизточник за региона.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във