Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Пещерата "Леденика" - природна и музикална забележителност

България е богата на природни забележителности. Много от тях обаче остават непознати и труднодостъпни за туристите по различни причини. Други имат по-щастлива съдба и добри стопани.

Пещерата "Леденика" е една от най-посещаваните пещери в България. Отворена е за посещение през цялата година. Достъпът до нея даже ще стане още по-лесен.

Ремонтиран е вече  17-километровият участък от третокласния път между Враца и пещера Леденика. Инвестицията е за близо 14 млн. лв. и се финансира от ОП %Региони в растеж 2014-2020 г." и националния бюджет.  Рехабилитираният участък започва от областния център и завършва при входа на пещера Леденика. Трасето е с нова настилка, предпазни огради, пътни знаци и хоризонтална маркировка. Ремонтиран е мостът на р. Лева при Дома на туриста във Враца. С ремонта на третокласния път се повишава безопасността на движение до Леденика, до местността "Пършевица", до с. Згориград и се подобрява пътната инфраструктура на Враца.

Пещерата "Леденика" е разположена на 16 км от град Враца, на територията на природен парк Врачански Балкан, намира се на 830 м надморска височина в Северозападно-Стрешерския дял на Врачанската планина.

Враца (стара паралелна форма Вратца) е най-големият град в Северозападна България с население 54 150 човека. Той е Административен и стопански център на едноименните община и област. Враца не е далеч от столицата - намира се на около 112 км северно от София и 40 км югоизточно от Монтана. Разположен в подножието на Врачанския Балкан, градът е отправна точка към множество пещери, водопади и интересни скални образувания. Най-известни сред тях са пещерата "Леденика", водопадът Скакля и проходът Вратцата. Във Враца се съхранява Рогозенското съкровище, което е най-голямото тракийско съкровище, откривано досега.

Пещерата получава името "Леденика" заради ледените сталагмити, сталактити и сталактони, които се образуват в нея през зимата близо до входа. Пещерата е била известна още по времето на османското робство. Овчарите са я използвали, за да съхраняват вътре овчето мляко.

Входът на пещерата е разположен в най-ниската част на Леденишкия увал при надморска височина 830 метра. Температурата се променя от минус 7°С до 15°С в предверието и до 8°С във вътрешността. Влажността на въздуха е 92 процента. Има множество галерии и интересни карстови форми - сталактити, сталагмити и сталактони, формирани в продължение на хиляди години. Пещерата е дълга около 320 м и има десет зали. Първата е "Преддверието" (най-ниската част на пещерата), в която се издига огромна ледена колона с диаметър близо 21 метра. През зимата и пролетта в тази зала се формират ледени образувания (сталактити, сталагмити, сталактони), откъдето идва името на пещерата. Следват няколко метра, през които човек трябва да се движи ниско наведен - проходът "Плъзнята". През него се достига до "Малката зала", която има почти кръгла форма. След още едно стеснение, през пещерния коридор Комата, се достига Голямата (Концертна) зала, която е много богата на образувания. Тя е най-атрактивната пещерна зала на Балканите, която притежава невероятна акустика. Врачанската филхармония изнася в нея симфонични концерти.

Някои от природните образования в Концертната зала са наречени с различни имена заради интересната им форма - Крокодила, Главата на великана, Сокола, Дядо Коледа, Къщичката на баба Яга и много други. Под "Концертната зала" се намира още една - "Хладилника". В минали времена хората са я ползвали за съхраняване на бубено семе. Отклонявайки се вдясно от Концертната зала, се стига до малко синтрово езеро с дълбочина 0.50 м, за което има легенда, че водата му е "вълшебна" и изпълнява желанието на всеки, който потопи ръката си в него.

От Голямата зала по железни мостове се преминава през Малката и Голямата пропаст, през коридора Завеските и се стига до т.нар. "Бяла зала". Тук могат да се видят образуванията Свекървен език, Жената на великана, Слонът, Къпещата се девойка. Най-високата точка на пещерата се нарича Седмото небе.

Пещерата "Леденика" е най-атрактивна за разглеждане през зимата и пролетта. Според специалистите тя има "божествена" акустика.

"Леденика" е само една от над 500 пещери, убежища на прилепи, известни във Врачанския Балкан. Поради ниската температура, тя се използва предимно за зимуване. Чрез преки наблюдения и улови с мрежи в пещерата са регистрирани 4 вида прилепи: Голям подковонос (Rhinolophus ferrumequinum), Малък подковонос (Rhinolophus hipposideros), Мустакат нощник (Myotis mystacinus) и Полунощен прилеп (Eptesicus serotinus).

Пещерата "Леденика" е сред Стоте национални туристически обекта на Български туристически съюз под номер 16 има печат.

"Леденика" е благоустроена за туристи през 1961 година, като тя е една от основните туристически забележителности в района. С Постановление на Министерския съвет от ноември 1960 г. пещерата е обявена за природна забележителност и е вписана в Списъка на защитените територии и защитени зони в България. От 6 март 2010 г. пещерата "Леденика" се стопанисва от Община Враца.

Шоуто "Звук и светлина" в пещерата "Леденика" е уникално и неповторимо. Във вътрешността на цялата пещера се представя аудио и светлинна хореография. Светлинният спектакъл, съчетан със специално подбрана музика, е акцентиран в отделните зали. За всяка от съществуващите галерии той е различен.

Развлекателният парк "Леденика", който се намира непосредствено до пещерата, предлага разходки по екопътеки, спортни игри и състезания за всички възрасти, артистични мероприятия, свързани с природните дадености на Природен парк "Врачански Балкан", викторини, карнавали, фотопленери на зададена тема и много други забавления.

Facebook logo
Бъдете с нас и във