Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Перник може да остане на воден режим до март

Министерският съвет ще отпусне 2,7 милиона лева на Община Перник за проект, свързан с реконструкция на утаителите на пречиствателната станция за питейни води, която обслужва Перник и околните села. 

Това бе решено на среща на министър-председателя Бойко Борисов с кмета на Перник Станислав Владимиров, на която присъстваха министърът на финансите Владислав Горанов и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Средствата, които ще бъдат осигурени с постановление на Министерския съвет, са първата неотложна мярка, свързана с решаване на водната криза в града. Финансовата подкрепа ще даде възможност на кмета на Перник в спешен порядък да предприеме необходимите към момента действия. В хода на разговора при премиера Борисов бяха начертани и последващите стъпки за справяне с кризата съобразно ситуацията.

Утаителите, за които правителството отпуска финансиране, гарантират качеството на питейната вода, с което тя трябва да достига до жителите на Перник и околните населени места.

Ако през зимата няма обилни валежи, до март Перник остава на воден режим, обяви кметът на града Станислав Владимиров. Той получи уверение от главния прокурор Сотир Цацаров, че държавното обвинение започва спешна проверка в местното ВиК-дружество.

Градоначалникът обяви пред медии, че редица обстоятелства в годините са били подценявани, като най-важното е бил фактът, че притокът в местния язовир е бил много по-малък, отколкото оттока. 

Главният прокурор Сотир Цацаров и заместникът му Иван Гешев разговаряха с Владимиров заради неговия сигнал за закононарушения при осигуряването на нормално водоснабдяване в града и функционирането на местното ВиК-дружество.

Водната криза в Пернишка област се задълбочава. Ден след като заместник-министърът на регионалното развитие обяви, че шефът на местното ВиК ще бъде уволнен, на сайта на дружеството се появи съобщение, че две села в района ще получават водоподаване веднъж на 48 часа и то само през нощта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във