Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Перник, Кюстендил и Стара Загора ще бъдат подпомогнати по Фонда за справедлив преход

Европейската комисия е предложила три пилотни района, които ще бъдат подпомогнати по Фонда за справедлив преход. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев по време на онлайн конференция на тема: "Политиката по климата и "Зелената сделка" - предизвикателства и възможности". Става въпрос за областите Перник, Кюстендил и Стара Загора. 

България вече има споразумение с ЕК да използва ангажирани от тях консултанти и експерти, които да помагат в изработването на регионалните планове за справедлив преход. Това трябва да се случи до септември 2021 година.

Страната ни обаче счита, че има и други региони, които също трябва да бъдат засегнати от тези политики. България е посочила осем такива региони. В момента на база на споразумение със Световната банка е започнало разработването на планове за справедлив преход и в тези региони.

"Декарбонизацията е чудесна възможност за европейските икономики и общества, както и за българското общество и икономика. Но наред с това политиките по декарбонизация са свързани и с редица рискове - социални, икономически, дори и политически", заяви Томислав Дончев. Според него изкуството е да се управляват по такъв начин рисковете, за да може да се минимизират и смекчат негативните ефекти, и в същото време да се използват всички възможности.

България повече от десетилетие развива "зелени политики", а милиарди са инвестирани в енергийна ефективност във всякакъв тип инфраструктура, включително и в индустрията. Тази политика ще продължи с увеличаващи се темпове, изтъкна вицепремиерът. А голямата тема е "енергийният преход" и "зеленият преход" в регионите, където в страната има концентрация на производството на електроенергия от въглища.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във